Španělský premiér odmítá vyjednávání EU se Skotskem. Bojí se o Katalánsko

Španělský premiér Mariano Rajoy

Španělský premiér Mariano Rajoy Zdroj: CTK

Skotsko nemá pravomoc vyjednávat s Evropskou unií, jednání s ní může vést pouze Londýn. Na jednání unijních představitelů v Bruselu to dnes řekl španělský premiér Mariano Rajoy. Pokud podle něj opustí unii Británie, opustí ji i Skotsko. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová přitom usiluje o setrvání Skotska v EU navzdory takzvanému brexitu. Většina Skotů v referendu hlasovala proti odchodu z evropského bloku.

„Chci to říct naprosto jasně. Skotsko nemá kompetenci vyjednávat s Evropskou unií. Španělsko je proti jednání s kýmkoli jiným, než je vláda Spojeného království,“ uvedl Rajoy v Bruselu. „Jsem zásadně proti tomu, smlouvy jsou zásadně proti tomu a myslím, že je zásadně proti tomu každý. Pokud odejde Spojené království, odejde i Skotsko,“ dodal Rajoy.

Skotové se v referendu na rozdíl od obyvatel Anglie a Walesu vyslovili proti odchodu Británie z Evropské unie. Sturgeonová posléze oznámila, že zahájí jednání s Bruselem, aby ochránila postavení své země v EU. Setkala se již s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Dnes ji čeká ještě schůzka s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Rajoy odmítá jednostranné kroky skotské vlády především s ohledem na separatistické úsilí Katalánska, proti kterému španělská vláda bojuje, upozornila agentura AFP. Nový katalánský parlament, v němž mají většinu separatistické strany, loni schválil rezoluci, podle níž má být uspořádáno referendum a do 18 měsíců má vzniknout samostatný stát. Tuto rezoluci španělský ústavní soud označil za neústavní.