Španělští konzervativci vyhráli volby, sami ale vládnout nemohou

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy Zdroj: ctk

Vládnoucí Lidová strana zvítězila v dnešních parlamentních volbách ve Španělsku. Podle oficiálních předběžných výsledků po sečtení téměř sta procent hlasů získala 137 mandátů v dolní komoře parlamentu, která má 350 křesel. Druzí skončili socialisté s asi 85 poslanci a třetí se umístila radikálně levicová koalice Unidos Podemos se 71 křesly.

Oproti předchozím prosincovým volbám si vládní lidovci polepšili o 14 mandátů, ale ani to jim nestačí na absolutní většinu (176 mandátů). Povolební jednání tak budou zřejmě opět složitá, neboť ani s centristickou stranou Cuiadadanos, která po dnešních volbách obsadí 32 křesel v dolní komoře, nedají vládní lidovci absolutní většinu dohromady.

„Nejsem spokojený. My socialisté jsme chtěli vyhrát volby a nepovedlo se to, ale, nakonec, jsme nejsilnější levicová politická síla v zemi,“ komentoval výsledky voleb šéf socialistů Pedro Sánchez, který se letos marně pokoušel získat důvěru poslanců pro sestavení nové vlády.

Sánchez také obvinil šéfa koalice Unidos Podemos Pabla Iglesiase, že kvůli němu posílila pravice. Podle Sáncheze se Iglasias snažil jen o to, aby porazil socialisty. Oba lídři měli konflikt již před vyhlášením opakovaných voleb, kdy Iglesias odmítl šéfa socialistů podpořit jako navrženého premiéra při hlasování o důvěře v parlamentu.

Jako „poraženého“ označují španělské deníky právě Iglesiase, jehož koalici umísťovali předvolební průzkumy na druhé místo, jen s mírným odstupem za lidovci. Iglesias dnes označil výsledky za „neuspokojivé“ a dodal, že je třeba „učinit reflexi“.

Volební účast v dnešních volbách činila téměř 70 procent, tedy stejně jako v prosincových volbách.

Právě skutečnost, že se v předchozím půlroce strany nedokázaly dohodnout na povolební koalici vedla k opakovaným volbám. Španělé šli dnes opakovaně k volbám poprvé od pádu frankistické diktatury.