Spojené státy jsou oficiálně v recesi. Nejbohatší Asijka výrazně zchudla

Hrubý domácí produkt USA ve druhém čtvrtletí opět klesl. Spojené státy se tak oficiálně ocitly v recesi. Na snímku americký prezident Joe Biden.

Hrubý domácí produkt USA ve druhém čtvrtletí opět klesl. Spojené státy se tak oficiálně ocitly v recesi. Na snímku americký prezident Joe Biden. Zdroj: e15.cz

Rakouský kancléř Karl Nehammer se zastal kritizovaného maďarského premiéra Viktora Orbána.
Americké aerolinky jetBlue se sloučí s konkurentem Spirit Airlines. Vznikne tak pátá největší letecká společnost v USA.
Nejbohatší Asiatka Jang Chuej-jen výrazně zchudla. Hodnota jejího majetku klesla za loňský rok více než o padesát procent.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 210. den roku, svátek má Marta, před 35 lety podepsala tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová smlouvu s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem o vybudování podmořského tunelu pod Lamanšským průlivem.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne. 

Americké hospodářství spadlo do recese

Hrubý domácí produkt Spojených států se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,9 procenta, uvedlo v předběžné zprávě americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa se tak v podstatě ocitla v hospodářské recesi, protože v prvním kvartále vykázala pokles o 1,6 procenta. Americké akciové trhy navzdory tomu ve čtvrtek posílily přibližně o jedno procento. Investoři zjevně věří, že centrální bankéři budou kvůli recesi důsledněji zvažovat své kroky v oblasti měnové politiky. 

Rakouský kancléř Nehammer se zastal Orbána

Šéf rakouské vlády Karl Nehammer se ve čtvrtek překvapivě zastal maďarského premiéra Viktora Orbána. Oba politici spolu včera jednali ve Vídni. Podle Nehammera dává Maďarsko stejně jako zbytek Evropské unie najevo nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu. Orbán je přitom známý svým odmítavým postojem k protiruským sankcím a o víkendu vyvolal obrovské pobouření svým kontroverzním projevem, v němž se vyslovil proti „míšení ras“. Rakouský kancléř následně čelil výzvám, aby se s maďarským premiérem nesetkával.   

Španělsko zdaní zisky bank a energetických podniků

Španělská vláda se chystá uvalit daň z neočekávaného zisku, takzvanou windfall tax, na banky ve výši 4,8 procenta. Mimořádná daň by se vztahovala i na energetické firmy, které by odváděly 1,2 procenta. Návrh byl představen španělskému parlamentu ve čtvrtek a jeho schválení se očekává během podzimu. Španělsko je tak první velkou evropskou ekonomikou, která chce radikálně bojovat se současným zdražováním. Zavedení windfall tax aktuálně zvažuje i Česká republika.     

jetBlue kupuje Spirit, vzniknou páté největší aerolinky v USA

Americká nízkonákladová letecká společnost jetBlue se dohodla na převzetí svého konkurenta, firmy Spirit Airlines, za 3,8 miliardy dolarů, asi 91,5 miliardy korun. Jejich sloučením tak vzniknou páté největší aerolinky ve Spojených státech. Dohodu ještě musejí schválit američtí regulátoři. O nákup Spirit Airlines měla v minulosti zájem také letecká společnost Frontier Airlines. Obchod však odmítli akcionáři Spiritu.  

Jmění nejbohatší Asijky se ztenčilo o polovinu 

Majetek čínské podnikatelky Jang Chuej-jen, která je nejbohatší ženou v Asii, ztratil v minulém roce více než polovinu své hodnoty. Klesl z 23,7 miliardy dolarů na 11,3 miliardy dolarů. Důvodem jsou ekonomické problémy na čínském realitním trhu. Jang Chuej-jen je majitelkou developerské společnosti Country Garden, která zaměstnává přes 100 tisíc osob. Akcie tohoto podniku, s nimiž se obchoduje na hongkongské burze, za poslední rok zlevnily o více než šedesát procent.    

   

Stane se dnes

  • Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se v Aténách setká se svým řeckým protějškem Nikosem Dendiasem. Poté se přesune do Istanbulu. 
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Evropské unie za druhé čtvrtletí. Analytici očekávají, že tempo hospodářského růstu v eurozóně oproti prvnímu kvartálu zpomalilo.
  • Polsko bude předběžně informovat o vývoji inflace v zemi za červenec. Ekonomové předpokládají zvýšení z červnových 15,5 procenta na 17 procent. 
  • Kvartální výsledky svého hospodaření oznámí americká těžařská společnost Exxon Mobil.