Standard & Poor’s snižuje rating Španělska

ilustrační foto

ilustrační foto

Ratingová agentura Standar & Poor’s snížila úvěrové hodnocení Španělska s odvoláním na chřadnoucí finanční systém. Agentura srazila španělský rating o jeden stupeň z AA, kde se nacházel od loňského dubna, na AA- a ponechala negativní výhled, což znamená, že další snížení je velmi pravděpodobné.

Ve zprávě agentura uvedla: „Navzdory letošní odolnosti španělské ekonomiky, existují zvýšené hrozby pro budoucí růst“. Standard & Poor’s má na mysli především vysoká nezaměstnanost, horší finanční podmínky, vysoká úroveň zadlužení a celkové zpomalení výkonu celé eurozóny. Tiskové prohlášení poznamenává, že profil španělského bankovního systému je velkou hrozbou a opakuje tak již dříve ohlášené znepokojení nad systémem.

Na začátku týdne S&P uvedla, že španělské banky budou nadále hromadit toxické úvěry a že přístup k tržnímu financování bank samotných zůstává obtížný a drahý a proto snížila rating řadě regionálních spořitelen. Již před S&P snížila úvěrovou důvěryhodnost Španělska agentura Fitch.

Analytici a pozorovatelé se shodují, že Španělsku se také nepodaří dostát svým cílům snižování rozpočtového schodku. Schodku se měl snížit z loňských 9,2 procenta na letošních šest procent a v příštím roce měl dosáhnout 4,4 procenta. Španělští představitelé uvedli, že dosáhnout těchto cílů bude složité kvůli zpomalující ekonomice celé eurozóny.

Aktuální zadlužení Španělska dosahuje 70 procent hrubého domácího produktu, což Standard & Poor’s oceňuje jako slušný výsledek v porovnání s dluhem Řecka či Itálie, jejichž dluh již přesáhl 100 procent HDP.

Výnosy desetiletých španělských vládních dluhopisů klesly v posledních týdnech z rekordních 6,52 procenta na současných 5,3 procenta.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.