Stropnický: Účast Zemana na přehlídce v Moskvě není šťastná

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Účast prezidenta Miloše Zemana při vojenské přehlídce v Moskvě na začátku května není podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) nejšťastnějším rozhodnutím. Potřeba uctění památky padlých sovětských vojáků z druhé světové války, které se v hlavním městě Rusku uskuteční druhý den, je ale podle něj nesporná. Účast Zemana na moskevské přehlídce v uplynulých dnech kritizovali i další členové vlády.

Stropnický zdůraznil, že druhý den oslav 70 let od konce druhé světové války považuje za nesporný. „Při 70. výročím by se pocta padlým samozřejmě měla a musí se projevit,“ řekl ministr v televizi Prima. „Asistovat u vojenské přehlídky nepovažuji za nejšťastnější rozhodnutí. Zvlášť v kontextu toho, že by tam naše hlava státu měla být jedna z mála,“ dodal.

Zdálo by se mu prý vhodné, aby prezident v této záležitosti postupoval shodně v souladu s hlavami států demokratických států. Více kroky Zemana jako svého nadřízeného nechtěl rozebírat.

Neúčast by byla urážkou tisíců padlých, brání se Zeman

Zeman již dříve uvedl, že by neúčast na oslavách považoval za urážku 150 tisíc ruských vojáků, kteří při osvobozování Československa zemřeli. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v pátek na Twitteru potvrdil, že Zeman na oslavy i přes výzvy pojede.

Účast Zemana na akci, jíž se většina západních státníků nezúčastní, kritizují například TOP 09 nebo ODS. Podle lidovců není vhodné, aby se za situace, „kdy probíhá porušování mezinárodního práva ze strany Ruska“, prezident zúčastnil vojenské přehlídky ruské armády. Uctění padlých při další části moskevských oslav KDU-ČSL nezpochybnila.