Svět řeší Pandora Papers, čeká se na oznámení o budoucnosti Evergrande

V Pandora Papers figurují současní i bývalí světoví lídři

V Pandora Papers figurují současní i bývalí světoví lídři Zdroj: Profimedia, E15

Dokumenty k Babišově aféře
Dokumenty k Babišově aféře
Evergrande
Evergrande
Jaderná elektrárna ve Francii
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Světové osobnosti včetně politiků zřejmě ukrývaly majetky v daňových rájích

Stovky globálních veřejně působících osobností jako politici, soudci, starostové, generálové či celebrity včetně současných a bývalých světových lídrů čelí nařčení z ukrývání majetku v daňových rájích. V rámci projektu Pandora Papers o tom informovalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). Mezi zjištěnými jmény figuruje i český premiér Andrej Babiš (ANO), který si podle investigace přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za něž si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře.

Šest stovek zapojených novinářů dále odhalilo podezřelé majetkové transakce britského expremiéra Tonyho Blaira, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského či jordánského krále Abdalláha II. Uniklé dokumenty se zaměřují i na tajný monacký majetek ruského prezidenta Vladimira Putina. V dokumentech se objevily i kolumbijská zpěvačka Shakira a německá modelka Claudia Schifferová.

Japonsko má nového premiéra

Novým japonským premiérem se stal exministr zahraničí Fumio Kišida. Už minulý týden nahradil dosavadního premiéra Jošihida Sugu v čele japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Zemi, která se nyní potýká zejména se zotavováním po koronaviru, brzy čekají parlamentní volby.

EDF tlačí na britskou vládu, aby rozhodla o Sizewell C

Francouzská státní energetická společnost EDF tvrdí, že jí britská vláda musí rychle objasnit své plány týkající se plánované jaderné elektrárny Sizewell C. Firma chce do konce příštího roku učinit konečné investiční rozhodnutí a do té doby potřebuje, aby Londýn jasně uvedl, jací partneři se na výstavbě budou podílet a jak bude vypadat model financování.

EDF vlastní osmdesát procent projektu, zbytek čínská CGN. Média už dříve spekulovala o tom, britská vláda zvažuje, že čínskou společnost z jaderného projektů vystrnadí.

Z trhů a burz 

Čeká se velká transakce týkající se Evergrande

V Hongkongu se zastavilo obchodování s problémovou čínskou developerskou společností Evergrande. Očekává se, že zadlužená firma učiní zásadní prohlášení týkající se její budoucnosti. Spekuluje se o tom, že většinový podíl v Evergrande koupí konkurenční společnost Hopson Development, s jejímiž akciemi se v pondělí rovněž neobchodovalo. Objevily se informace, že by za 51procentní podíl mohla zaplatit kolem pěti miliard dolarů.

Tesla tvrdí, že Rivian pokračuje v krádeži duševního vlastnictví

Tesla vyostřuje spor se začínajícím výrobcem elektromobilů Rivian Automotive. Obvinila ho z přetahování svých zaměstnanců a krádeže know-how, souvisejícího s její příští generací baterií. Tesla tvrdí, že ani žaloba, kterou před více než rokem na konkurenta podala, nezabránila Rivian Automotive v dalších loupežích duševního vlastnictví.

Marvell Technology varuje před dlouhým obdobím nedostatku čipů

Šéf americké společnosti na výrobu polovodičů Marvell Technology Group Matt Murphy předvídá, že krize s nedostatkem čipů, která dopadá na řadu odvětví, potrvá přinejmenším po celý příští rok. Podle něj zatím nepomohou ani plány firem na navýšení výrobních kapacit. „To nenastane až do let 2023–2024, takže to bude bolestivé období,“ řekl CNBC.

Tweet dne

Jedno místo z Pandora Papers by mohlo mít okamžité důsledky. Česká republika, kde bude tento týden premiér usilovat o znovuzvolení, má několik otázek, které si žádají odpovědi.

Šéf investigace v britském deníku The Guardian Paul Lewis se táže, zda odhalení týkající se majetku premiéra Andreje Babiše v daňových rájích bude mít dopad na blížící se parlamentní volby v České republice.

Stane se dne