Svět vyčkává, zda se naplní katastrofický ukrajinský scénář. Čínské firmy pokukují po metaverzu

Civilisté v Kyjevě se připravují na možný válečný konflikt.

Civilisté v Kyjevě se připravují na možný válečný konflikt. Zdroj: Profimedia, E15

Civilisté v Kyjevě se připravují na možný válečný konflikt.
USA poslaly Ukrajině další armádní techniku.
USA poslaly Ukrajině další armádní techniku.
OBSE opouští Doněck.
OBSE opouští Doněck.
10
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Scholz bude jednat v Kyjevě i v Moskvě

Krize na Ukrajině vstupuje do dosud nejnapjatějšího týdne vzhledem k tomu, že se v médiích v minulých dnech objevily zprávy o hrozbě ruského útoku v období od úterý do čtvrtka. Dnes bude v Kyjevě hasit napětí německý kancléř Olaf Scholz, jehož postoj je důležitý především v souvislosti s projektem plynovodu Nord Stream 2.

V úterý se šéf německé vlády vydá do Moskvy. V neděli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského opět ujistil o podpoře jeho americký protějšek Joe Biden. Zelenskyj ho pozval na Ukrajinu, cesta v následujících dnech by podle něj přispěla ke snížení napětí.

Spekulace o hrozícím útoku už nyní Ukrajině působí velké škody. Řada zemí vyzvala své občany, aby východoevropský stát opustili. Kyjev navíc musel vyčlenit 16,6 miliardy ukrajinských hřiven (téměř třináct miliard korun), aby zajistil pokračování leteckého provozu v ukrajinském vzdušném prostoru. Pojišťovny a leasingové společnosti se totiž obávají o bezpečnost letadel v této oblasti.

Steinmeier si bez potíží zajistil druhý mandát

Frank-Walter Steinmeier zůstane i nadále německým prezidentem, jasnou většinou ho na druhé funkční období zvolilo Spolkové shromáždění. Steinmeier získal 1045 z 1437 odevzdaných hlasů. Po svém zvolení prohlásil, že je nestranný, ale nikoli neutrální, pokud jde o demokracii.

„Kdo bojuje za demokracii, bude mě mít na své straně. Kdo ji napadne, bude mě mít jako oponenta,“ zdůraznil. Rovněž se vyjádřil k situaci na Ukrajině. Prohlásil, že zodpovědnost za hrozbu války na východě Evropy nese Rusko.

Z trhů a burz

Trhy se obávají stupňování ukrajinského napětí

Akcie v Asii v pondělí klesají rovněž v očekávání vyhrocení situace na Ukrajině. Japonský index Nikkei klesl o 2,17 procenta. K dalšímu nepříznivému vývoji na asijských burzách přispěla koronavirová situace v Hongkongu. V poklesu pokračuje i ruský rubl. Ropa naproti tomu roste. Brent se dostal na 95,5 dolaru a americká ropa WTI na 94,3 dolaru.

Na trzích navíc panují obavy, že případný konflikt na Ukrajině by měl velký dopad na ceny zemědělských komodit. „Vzhledem k tomu, že je Ukrajina významným exportérem obilovin – zejména pšenice a kukuřice, představuje to pro zbytek světa potenciální masivní potravinový šok,“ řekl Bloombergu Wai Ho Leong ze společnosti Modular Asset Management v Singapuru.

Čínšké technologické giganty opatrně pokukují po metaverzu

Čínské technologické společnosti jako Tencent, Alibaba, NetEase či ByteDance se chtějí včas chopit příležitostí kolem metaverza, které by podle banky Morgan Stanley v Číně mohlo představovat příležitost v hodnotě osmi bilionů dolarů.

„Metaverzum je budoucností sociálních sítí. Všechny čínské technologické giganty to musejí přijmout, aby našly nové způsoby, jak zapojit nejmladší generace uživatelů internetu,“ řekl CNBC Winston Ma ze společnosti CloudTree Ventures.

Zmíněné firmy nyní investují do technologií pro virtuální realitu, jako jsou brýle a sluchátka, do herního průmyslu a vývoje aplikací. Očekává se však, že čínské metaverzum bude regulované a cenzurované, izolované od toho mezinárodního.

Američtí farmáři vyslyší poptávku po bavlně

Spojené státy zřejmě letos dodají na trh více bavlny v reakci na silnou zahraniční poptávku. Američtí farmáři o víkendu oznámili, že na jaře zasejí o sedm procent textilní plodiny více než loni. Poptávka po bavlně v Číně, Indii, Mexiku a v dalších zemích je nyní silná a očekává se, že její spotřeba letos o tři procenta vzroste. Situace na trhu je přitom napjatá, což vedlo k růstu cen komodity nejvýše za deset let. Loni šla hodnota bavlny nahoru o 44 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Tweet dne

Zvítězil rozum. Švýcarsko konečně zakazuje tabákovou reklamu. Iniciativa byla přijata. Dlouhá bitva skončila: vítězi jsou děti.

Profesor dětské pneumologie a protitabákový aktivista Alexander Möller vítá výsledek švýcarského referenda, v němž obyvatelé země rozhodli o zákazu reklamy na tabákové výrobky v dosahu dětí a dospívajících.

Stane se dnes

  • Dvoudenní návštěvu Moskvy zahájí polský ministr zahraničí Zbigniew Rau jakožto zástupce předsedající země Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.
  • Slovenský statistický úřad zveřejní údaje o vývoji inflace na Slovensku v lednu.
  • Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová promluví u příležitosti 20. výročí zavedení eura ve fyzické podobě.
  • Ve Francii začne proces s obžalovanými ze spoluúčasti na vraždě katolického kněze Jacquesa Hamela v roce 2016.