Sýrie stojí o rozšíření ruské vojenské přítomnosti ve Středomoří

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

Syrské vedení by uvítalo rozšíření ruské vojenské přítomnosti ve východním Středomoří, zejména u syrských břehů a v syrských přístavech. Má-li Moskva takové plány, Damašek je podpoří. V rozhovoru, který zveřejnil ruský list Rossijskaja gazeta, to uvedl syrský prezident Bašár Asad.

Syrský vůdce při této příležitosti připustil, že Rusko dodává Sýrii zbraně i na základě smluv, podepsaných po zahájení konfliktu v roce 2011. Moskva přitom tvrdí, že veškeré dodávky zbraní realizuje pouze na základě smluv uzavřených před válkou.

„Charakter našich vztahů v této oblasti se nehledě na ozbrojený konflikt nemění,“ řekl Asad. „Existují kontrakty, uzavřené do začátku krize, které byly během války naplněny. Existují i jiné kontrakty o dodávkách zbraní a o spolupráci, které byly podepsány během konfliktu a realizují se nyní. Jejich obsah se pochopitelně mění s ohledem na charakter bojů, které vede syrská armáda,“ poznamenal prezident.

Asad se nezmínil o druzích a počtech zbraní, které Rusko do Sýrie dodává. Ruské ministerstvo obrany na žádost agentury Reuters o vysvětlení Asadových výroků nereagovalo.

V syrském konfliktu během pěti let zahynulo 220 tisíc lidí, miliony dalších válka připravila o přístřeší. Rusko se snaží zprostředkovat dialog mezi Damaškem a zástupci umírněné opozice. Jednání, jehož další kolo se má uskutečnit příští týden, ale zatím k výraznějším výsledkům nevedlo.

Asad: koaliční nálety na radikály v Sýrii jsou neúčinné
Koaliční nálety na cíle radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii podle Asada působí opačným způsobem, protože IS nabývá na síle a nepřestává rozšiřovat území, jež ovládá. V rozhovoru s americkou televizí CBS to řekl syrský prezident Bašár Asad. Tvrdil také, že IS od začátku náletů nabírá bez problémů nové členy. Letecké údery na organizaci v Sýrii začaly loni v září, když radikálové začali zveřejňovat videa s vražděním rukojmích. Kromě USA se útoků účastní asi pět arabských států, jako další západní země se připojí Kanada.

Asad uvedl, že nálety mohou být přínosem jedině pro konkrétní lokality. „Chcete-li je ale posuzovat z hlediska IS, pak IS od začátku útoků naopak své území rozšířil,“ řekl. Za ideologií této radikální organizace vidí především Saúdskou Arábii, kterou označil za „středověký systém založený na temné vahhábistické ideologii“. Obvinil také tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z „megalomanie“. Je to podle něj „fanatický muslimský bratr“, který podporuje imigraci teroristů do Sýrie.