Sýrie terčem dalšího náletu, spekuluje se o útoku Rusů

Záběry zničené základny

Záběry zničené základny Zdroj: ČTK

Rakety USA vypálily ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří.
Bašár Asad
Rakety USA vypálily ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří.
Ilustrační foto
Odpálení amerických raket na Sýrii
8
Fotogalerie

Terčem náletu se v sobotu znovu stalo syrské město Chán Šajchún, v němž při úterním chemickém útoku zahynulo přes osm desítek lidí. Sobotní útok zasáhl východní část města a o život při něm přišla jedna žena, další osoba byla zraněna.

Informovaly o tom agentury DPA a AP s odvoláním na informaci exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Ta později informovala o dalším náletu na osadu západně od bašty radikálů z Islámského státu (IS) Rakky, při němž bylo zabito nejméně 15 osob, včetně čtyř dětí.

Podle zdrojů SOHR v Sýrii není možné označit původce dnešního náletu na Chán Šajchún, o čemž také referovala CNN. Podle aktivistů další monitorovací skupiny - Místních koordinačních výborů - útočila ruská letadla. Zabitá žena podle tohoto zdroje uprchla do města ze svého rodiště Latamíja v centrální Sýrii.

Osada Hanída ležící asi 30 kilometrů západně od Rakky byla podle SOHR zasažena pravděpodobně z letadel koalice vedené USA bojující proti Islámskému státu.

Úterní nálet na Chán Šajchún byl podle USA jasným chemickým útokem. Washington ho připisuje syrským vládním letounům, Damašek to popřel. Spojené státy v pátek zareagovaly raketovým útokem na leteckou základnu syrské armády, z níž byl podle nich úterní útok veden.

Podle syrských zdrojů si americké údery vyžádaly 16 obětí, z nichž devět byli civilisté.

Video placeholde
VIDEO: Americká letadlová loď USS Porter vysílá střely tomahawk do Sýrie • US Navy