Tesla i přes zákaz obnovila výrobu v kalifornské továrně. Musk: Klidně se nechám zatknout

Továrna Tesly ve Fremontu

Továrna Tesly ve Fremontu Zdroj: Maurizio Pesce

Elon Musk
Továrna Tesly ve Fremontu
Továrna Tesly ve Fremontu
Továrna Tesly ve Fremontu
5
Fotogalerie

Zatímco se úřady teprve připravují na postupné obnovení americké ekonomiky, šéf Tesly Elon Musk na nic nečekal. Na twitteru oznámil znovuspuštění výroby ve své automobilce. Nedávno rovněž uvedl, že pokud mu nebude umožněno továrnu znovu otevřít, přesune sídlo Tesly mimo stát Kalifornie do Texasu či Nevady. 

Přibližně hodinu na jih od San Franciska se nachází město Fremont v regionu Alameda County, kde leží továrna Tesly. Alameda County však se znovuotevřením ekonomiky příliš nespěchá.

Podnikatel však na nic nečekal a továrnu mezitím i přes zákaz znovu otevřel. Na svém twitterovém účtu, na němž má 34 milionů sledujících, oznámil: “Tesla obnovuje výrobu navzdory pravidlům Alameda County. Pokud má být někdo zatčen, mám to být jenom já.”

Úřady zareagovaly prohlášením: "Zaznamenali jsme, že je továrna Tesly ve Fremontu otevřena nad rámec minimálně nutného provozu. Informovali jsme Teslu, že smí udržovat pouze nutný provoz do doby, než budeme mít schválený plán, který bude moci být zaveden v souladu s místními nařízeními o veřejném zdraví.” 

V sobotu Musk uvedl, že se Tesla obrátí na soud s požadavkem, aby byla restriktivní opatření dotýkající se i její továrny zrušeny. Fabrika byla uzavřena od 23. března a dle zdrojů z Alameda County měla být spuštěna až 18. května.

Musk koronavirus zlehčoval a obavy z něj označil za hloupé. V březnu řekl zaměstnancům SpaceX, že s větší pravděpodobností zemřou na autonehodu než na covid-19. Rovněž kritizoval karanténní opatření a omezení typu dodržování vzdálenosti od druhých lidí. Nazval je fašistickými.