Thajsko povolilo pěstování konopí, trhy očekávají změnu v kurzu Evropské centrální banky

ECB pod vedením Christine Lagarde čeká klíčové zasedání.

ECB pod vedením Christine Lagarde čeká klíčové zasedání. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Thajsko dekriminalizovalo pěstování konopí

Thajsko povolilo domácí pěstování a držení konopí, nevztahuje se to ale na rekreační užívání marihuany. Vláda rostlinu odstranila ze seznamu omamných látek. Bangkok také zvažuje propuštění asi 4000 lidí vězněných za přestupky spojené s konzumací marihuany.

Po podání příslušné žádosti bude moct každá domácnost pěstovat až šest rostlin konopí. Rostlina s léčebnými i omamnými účinky může být v Thajsku nově také součástí jídelního lístku v restauracích. Veškerá produkce musí obsahovat méně než 0,2 procenta tetrahydrocannabinolu (THC), což je hlavní psychoaktivní látka. 

ECB dnes otočí kormidlem

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) na svém zasedání pravděpodobně oznámí ukončení podpůrných opatření a potvrdí záměr začít od příštího měsíce zvyšovat úrokové sazby. Banka už dala finančním trhům několikrát zřetelně najevo, že léta nákupů dluhopisů, kterými podporovala ekonomiku eurozóny, budou minulostí. Nutí ji k tomu především vysoká inflace.

Základní úroky ale ECB zatím měnit nebude – k tomu přistoupí až po formálním ukončení čistých nákupů aktiv, což plánuje do konce června. K prvnímu zvýšení sazeb od roku 2011 téměř jistě sáhne v červenci. Základní úrok ECB drží od roku 2016 na nule, depozitní sazba je na minus 0,5 procenta.

Z trhů a burz

Akcie oslabily

Americké akcie oslabily, na poklesu se výraznou měrou podílel například výrobce čipů Intel. Na akciovém trhu přetrvávají obavy z negativních důsledků vysoké inflace a dopadů rostoucích úrokových sazeb na ekonomiku.

Dow Jonesův index ztratil 0,81 procenta a uzavřel na 32910,90 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,08 procenta na 4115,77 bodu a index Nasdaq Compositese snížil o 0,73 procenta na 12086,27 bodu.

Čekání na inflaci

Akcie výrobce čipů Intel oslabily o více než pět procent. Společnost Citi Research varovala, že hospodářské výsledky Intelu za druhé čtvrtletí by mohly být horší, než se předpokládá.

Investoři nyní čekají na páteční údaje o květnovém vývoji spotřebitelských cen ve Spojených státech. V dubnu meziroční růst spotřebitelských cen v USA zpomalil na 8,3 procenta z březnových 8,5 procenta. Podle agentury Reuters se očekává, že v květnu inflace zůstala na 8,3 procenta.

Tweet dne 

Redaktor deníku E15 Lukáš Vojáček se zúčastnil podnikatelské mise do Spojených států, nyní už ho čeká dlouhý let domů. V dalších dnech vám přineseme texty z jeho cesty. 

Stane se dnes

  • Papež František přijme premiéra Petra Fialu (ODS). V 10 hodin se s premiérem setká šéf vatikánské diplomacie kardinál Pietro Parolin.
  • Jednání ministrů průmyslu zemí Evropské unie. Zabývat se budou mimo jiné pravidly pro rozšíření výroby nedostatkových polovodičů v Evropě.
  • Rada guvernérů Evropské centrální banky oznámí výsledek zasedání k měnové politice.
  • Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě má k Mezinárodní vesmírné stanici odletět nákladní loď Dragon společnosti SpaceX. Přistání na orbitálním komplexu je plánováno na 10. června kolem 19:30.