Třetina byznysových lídrů čeká zhoršení ekonomiky. Bojí se národní regulace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Zpomalení růstu světové ekonomiky očekává 29 procent šéfů společností, což je nejvyšší hodnota od roku 2013. Největší obavy mají z nadměrné regulace, politické nestability, poklesu růstu HDP i nedostatku talentů a umělé inteligence.

Snížil se také počet těch generálních ředitelů, kteří věří v pozitivní vývoj světové ekonomiky. Oproti loňským 57 procentům jich takto uvažuje jen 42 procent. Nejvíce pesimističtí jsou přitom lídři z oblasti Středního východu a Severní Ameriky, kde narůstá napětí v oblasti obchodu. Vyplývá to z globálního průzkumu poradenské společnosti PwC mezi více než 1300 šéfy firem po celém světě, který byl představen na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

“Počet generálních ředitelů, kteří se domnívají, že ekonomika letos neporoste, je v porovnání s rokem 2018 vyšší v každém zkoumaném regionu. Dotázaní lídři také vyjadřují nižší důvěru v růst návratnosti zisku jejich společnosti, a to jak v krátkodobém, tak ve střednědobém výhledu,” uvedl řídící partner PwC ČR Jiří Moser.

Jako příčinu zpomalení ekonomiky generální ředitelé označují především sílící populismus a nacionalismus napříč společnostmi. V důsledku toho se změnilo i pořadí ekonomických hrozeb, kterých se světoví lídři obávají. Obchodní konflikty, kybernetické hrozby a protekcionismus vystřídaly loňské obavy z klimatických změn či terorismu. Za největší hrozbu pro růst obchodu ředitelé stejně jako loni považují přílišnou národní regulaci.

Z průzkumu dále vyplynulo, že nejlukrativnějším místem pro rozvoj podnikání jsou Spojené státy americké, druhé místo obsadila Čína. Do obou zemí by však rozšířilo investice svých firem méně generálních ředitelů než v loňském roce. Osm procent dotázaných uvedlo, že by o rozšíření podniku dále neuvažovali vůbec.

Za stále větší problém je považovaný nedostatek lidí na trhu práce. Nábor kvalitních zaměstnanců pokládá za obtížnější 62 procent dotázaných. Téměř dvě třetiny dotázaných generálních ředitelů si myslí, že umělá inteligence bude mít na jejich byznys větší vliv než internetová revoluce. Přesto čtvrtina firem nyní nemá v plánu umělou inteligenci využívat.