Trump hrozil vetem rozpočtu kvůli zdi na hranicích s Mexikem. Zákon nakonec podepsal

Americký prezident Donald Trump na předvolebním shromáždění v Pensylvánii

Americký prezident Donald Trump na předvolebním shromáždění v Pensylvánii Zdroj: ČTK

Americký prezident Donald Trump na předvolebním shromáždění v Pensylvánii
Americký prezident Donald Trump na předvolebním shromáždění v Pensylvánii
Americký prezident Donald Trump na předvolebním shromáždění v Pensylvánii
Americký prezident Donald Trump na předvolebním shromáždění v Pensylvánii
5
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump podepsal zákon o rozpočtu, o němž ještě dnes dopoledne tvrdil, že jeho podporu nemá. Na tiskové konferenci v Bílém domě řekl, že zákon podepsal z důvodů národní bezpečnosti, ale v budoucnu už prý nic takového neschválí. Zákon počítá s uvolněním 1,3 bilionu dolarů (26,9 bilionu korun) na vládní programy do konce letošního září.

Na financování vlády se dohodly obě komory amerického Kongresu, a pokud by Trump podpis odepřel, jeho vláda by se dnes o půlnoci místního času ocitla bez peněz. Podobnou situaci ve Washingtonu řešili od loňského listopadu už několikrát.

Ještě dnes ráno místního času Trump nevylučoval, že zákon vetuje. "Zvažuji možnost vetovat zákon o financích, a to kvůli více než 800 000 účastníkům programu DACA naprosto opuštěných demokraty a kvůli nedostatečnému financování pohraniční zdi, která je pro naši národní obranu zoufale potřebná," napsal v twitteru.

Program DACA na podporu mladých přistěhovalců bez dokladů, který zavedl Trumpův předchůdce Barack Obama, počátkem března vypršel. Trump se zavázal, že ho zruší, pokud se Kongres nedohodne na jiném řešení. Jeho rozhodnutí ale blokují americké soudy.

Trump na tiskové konferenci své výhrady zopakoval. Poslancům vyčetl, že osud přistěhovalců nevyřešili a postěžoval si, že dostane méně peněz na stavbu hraniční zdi na jihu USA, než kolik žádal. Prohlásil ale, že kvůli razantnímu zvýšení výdajů na zbrojení se rozhodl zákon podepsat.

"Naše armáda bude daleko silnější, než jakákoli jiná ve světě," řekl Trump. Za pozitivní označil částku pro boj s drogovou epidemií a možnost budovat "prvky" zdi na hranici s Mexikem.

Trump konstatoval, že mu nic jiného než zákon podepsat nezbývalo. Neopomněl ale dodat, že "nikdo není s rozpočtem víc nespokojen," než je on sám.

Pokud jde o zeď, která je jedním z klíčových Trumpových předvolebních slibů, Kongresem přijatý rozpočet v hodnotě 1,3 bilionu dolarů umožňuje jen výstavbu malého úseku bariéry. Trump totiž dostal pouze 1,57 miliardy dolarů, což je výrazně méně než 25 miliard dolarů, které po Kongresu žádal. Přiklepnuté peníze financují zeď na zhruba 177 kilometrech. Zcela nová zeď vznikne jen na 48 kilometrech hranice, na zbývajících 129 kilometrech bude stávající bariéra rekonstruována.

Schválený návrh, který čítá více než 2200 stránek, obsahuje i zvýšení zbrojních výdajů, financování vnitrostátních rozvojových a infrastrukturních programů i finance na zvýšení bezpečnosti na školách v reakci na nedávný floridský masakr. Po Trumpově iniciativě počítá rozpočet s výdaji na boj proti drogám.

Rozpočet nejprve ve čtvrtek snadno prošel poměrem hlasů 256 ku 167 Sněmovnou reprezentantů, která návrh postoupila Senátu. Zde schvalování nejprve narazilo na nesouhlas konzervativců, kteří ale nakonec hlasování krátce po půlnoci místního času (po 5:30 SEČ) umožnili. Pro poskytnutí financí vládě zvedlo ruku 65 senátorů, proti jich bylo 32.