Trump je potřetí obviněný, tentokrát kvůli snaze zvrátit výsledky voleb

Trump čelí dalšímu obvinění

Trump čelí dalšímu obvinění Zdroj: Midjourney

ývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Jde už třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok. Velká porota sedmasedmdesátiletého politika obvinila ve čtyřech bodech včetně spiknutí. K soudu ve Washingtonu se má dostavit ve čtvrtek odpoledne.

Pětačtyřicetistránkový dokument vyšetřovatelů uvádí, že Trump byl po volební prohře odhodlaný zůstat u moci a činil kroky, kterými chtěl podvrátit „základní demokratické principy americké federální vlády, konkrétně proces hlasování, sčítání hlasů a potvrzování výsledků v prezidentských volbách“. Exprezident, který čelí obvinění ve čtyřech bodech, se podle vyšetřovatelů mimo jiné dopustil spiknutí s cílem podvést americkou vládu a pokusu připravit voliče o jejich právo na spravedlivé volby.

Trumpovy povolební snahy vyvrcholily 6. ledna 2021 útokem jeho příznivců na budovu Kapitolu, při němž zemřelo několik lidí. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ho ve svém vystoupení po oznámení obvinění označil za bezprecedentní útok na sídlo americké demokracie. Útok byl podle něj podnícen lhaním Trumpa, který podle obvinění opakovaně říkal nepravdu o volbách, i když věděl, že tak činí, na což ho upozorňovali i představitelé jeho vlády.

Kampaň Donalda Trumpa nejnovější obvinění exprezidenta označila za další „zkorumpovanou kapitolu“ v politicky motivovaném „honu na čarodějnice“. 

Trumpův tým si postěžoval také na načasování obvinění, které přišlo dva a půl roku po daných událostech a v době rozbíhající se kampaně před příštími volbami. Důvodem je podle něho snaha o zasahování do voleb.

Trump se nesmířil s porážkou a opakovaně tvrdil, že Biden zvítězil jen díky podvodům a volebním nesrovnalostem. Vytvářel také tlak na činitele některých amerických států ve snaze zvrátit výsledek hlasování a po viceprezidentovi Mikeovi Penceovi požadoval, aby odmítl volební výsledky potvrdit.

Pence je ale potvrdil, protože mu podle jeho přesvědčení i drtivé většiny expertů ústava ani nic jiného nepovoluje. „Naše země je důležitější než jeden člověk. Naše ústava je důležitější než kariéra jednoho člověka,“ reagoval na obvinění Trumpa Pence, který se také uchází o republikánskou nominaci na prezidenta. Nikdo, kdo se povyšuje nad ústavu, by podle něj neměl být prezidentem.