Trump: Není nutné utrácet peníze za vojenská cvičení Spojených států a Jižní Koreje

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump je přesvědčen, že má dobrý vztah se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a není nutné utrácet peníze za vojenská cvičení USA a Jižní Koreje. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Americký ministr obrany Jim Matttis přitom v úterý uvedl, že USA menší vojenská cvičení s Jižní Koreou rušit nebudou.

Americký prezident je přesvědčen, že Čína na Severní Koreu vyvíjí "ohromný tlak", ale Peking zároveň Pchjongjangu poskytuje "značnou podporu, například palivo, hnojiva a další komodity", uvedl Bílý dům v prohlášení, které Trump zaslal prostřednictvím twitteru.

"Prezident (Trump) považuje svůj vztah s Kim Čong-unem za velmi dobrý a vřelý, a proto není důvod nyní utrácet vysoké částky za společné manévry USA a Jižní Koreje," stálo dále v prohlášení Bílého domu.

"Prezident může nicméně společné vojenské cvičení (USA) s Jižní Koreou a Japonskem, okamžitě zahájit, pokud bude chtít. Učiní-li tak, bude mnohem rozsáhlejší než všechny předchozí manévry," tlumočil Bílý dům vzkaz prezidenta Trumpa.

"Přikročili jsme k přerušení některých největších cvičení jako důkaz dobré vůle vyplývající ze singapurského summitu," řekl přitom v úterý Mattis s poukazem na červnovou schůzku amerického prezidenta se severokorejským vůdcem. "V tuto chvíli nemáme v plánu rušit žádná další cvičení," řekl Mattis a dodal, že zatím nebylo rozhodnuto o velkých cvičeních v příštím roce.

Trump dal minulý pátek svému ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do Severní Koreje, která se měla uskutečnit tento týden. Jako důvod šéf Bílého domu uvedl, že nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace Korejského poloostrova, na níž se s Kimem v Singapuru dohodl. Trump zároveň obvinil Čínu, že nevyvíjí na Pchjongjang dostatečný tlak. Kimovi poslal "nejvřelejší pozdravy".