Nečekaně rostoucí ekonomika dál zdražuje půjčky. ČNB znovu zvýšila úrokové sazby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Bankovní rada České národní banky dnes podruhé v tomto roce zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Instituce rovněž zlepšila výhled české ekonomiky, která má letos růst téměř o procento rychleji, než se očekávalo doposud. 

Koruna v reakci na krok ČNB posílila před druhou hodinou na 25,51 koruny za euro, což je nejsilnější hodnota za čtyři roky. Po tiskové konferenci guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka ovšem oslabila až k 25,73 koruny za euro. "Důvodem oslabení koruny je skutečnost, že představitelé ČNB v uplynulých týdnech vyvolali až příliš silná očekávání ohledně razance dalšího utahování měnových šroubů, která dnes zcela nenaplnili," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. 

Česká národní banka rovněž v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 4,5 procenta z 3,6 procenta odhadovaných v srpnu. Pro příští rok ČNB rovněž zlepšila odhad na 3,4 procenta z předchozích 3,2 procenta. Pro rok 2019 nechala ČNB odhad na 3,1 procenta. ČNB dále zvýšila odhad vývoje inflace. Ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku čeká inflaci 2,2 procenta, zatímco v srpnu to bylo 1,8 procenta. Pro první čtvrtletí 2019 odhad zvýšila na dvě procenta z předchozích 1,8 procenta.

Podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského je důvodem pro růst sazeb nečekaně silný růst ekonomiky, rostoucí mzdy a inflace a rychlý růst cen nemovitostí. Analytik BH Securities Martin Vlček dodal, že jedním z důvodů pro zvedání sazeb je snaha utlumit překotný růst cen nemovitostí.

"Spotřebitelé by zvedání sazeb měli pocítit na růstu sazeb u hypotečních úvěrů, a to jak nových, tak při refinancování. Konkurence bank může způsobit, že hypoteční sazby porostou o něco pomaleji než sazby ČNB. V případě spotřebitelských úvěrů očekáváme útlum ještě větší," uvedl Vlček. Vklady klientů u bank by podle něj růst sazeb měl ovlivnit jen minimálně.

Bankovní rada zvýšila úrokové sazby již na počátku srpna, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu. V září rada nechala sazby beze změny. Ekonomové očekávají další zvyšování sazeb. "Díky pozitivnímu ekonomickému vývoji bude růst sazeb v dalších čtvrtletích pokračovat, jelikož současný stav tuzemské ekonomiky si vyžaduje přísnější nastavení měnové politiky," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela dnešním krokem ČNB signalizuje, že české ekonomice se daří a že se jí bude dařit i v budoucnu. "Očekáváme, že příští rok ČNB zvýší sazby o čtvrt procentního bodu na každém ze svých čtyř hlavních zasedání. Dokonce by se mohlo stát, že ke zvýšení sazeb dojde ještě letos na prosincovém zasedání," uvedl.

Seidler se nedomnívá, že by růst úrokových sazeb výrazněji dopadl na domácností s hypotékami, které budou postupně čelit vyšším splátkám. "ČNB ve své poslední zprávě o finanční stabilitě provedla zátěžový test domácností, ve kterém sice potvrdila vyšší citlivost nízkopříjmových domácností s hypotečním úvěrem na růst úrokových sazeb, nicméně předpokládaný růst úrokových sazeb v nepříznivém scénáři ČNB činil tři procentní body, což je výrazně silnější nárůst, než lze v současné situaci očekávat," uvedl.

„Dnešní zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu bylo trhem plně očekáváno, nepřekvapilo, těžko od něj očekávat bezprostřední reakci,“ říká ekonom Jan Vejmělek z Komerční banky. „Utahování měnové politiky bude bránit tomu, aby inflace živená silným růstem mezd výrazně zrychlovala. Díky zvyšujícím se sazbám a primárně silnější koruně se bude v roce 2018 držet v blízkosti inflačního cíle,“ doplňuje Vejmělek.

ČNB dnes zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,5 procentního bodu na jedno procento. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm členů. 

Britská centrální banka poprvé po deseti letech zvýšila sazby

Britská centrální banka dnes poprvé po více než deseti letech zvýšila úroky. Přistoupila tak ke stejnému kroku, jako ve čtvrtek ČNB. Základní úrokovou sazbu posunula z nynějšího minima 0,25 procenta o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Předpokládá zároveň, že v příštích třech letech bude nutné sazby zvyšovat i nadále, byť jen pozvolně.

Krok centrální banky by měl pomoci omezit poměrně svižný růst inflace, k němuž v Británii hodně přispívá i pokles kurzu měny. Na druhou stranu ale může uškodit ekonomice v době nejistoty kolem připravovaného vystoupení Británie z Evropské unie.