Trump shání lidi do volebního štábu, hlásí se ale málokdo

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se rozhodl sestavit profesionální volební štáb, který by nahradil jeho skromný tým poradců z primárních voleb. Newyorský miliardář ale naráží na problémy: renomovaní volební experti "od New Hampshire po Texas" prý s Trumpem odmítají spolupracovat.

Na rozdíl od své pravděpodobné soupeřky Hillary Clintonové, která se jako zkušená politička už během primárek obklopila špičkovými experty, Trump složení svého volebního týmu zanedbal. Podíl na tom podle amerických médií zřejmě má bývalý šéf jeho kampaně Corey Lewandowski, který razil tezi, že Trumpovi stačí k vítězství pouhá síla jeho osobnosti.

Trump už mezi republikány nemá soupeře, boj vzdal i Kasich

Republikánský kandidát se ale nedávno Lewandowského zbavil a chce budovat nový, zkušenější tým. „Mnozí stratégové, kteří nejlépe rozumějí prezidentské politice, se obávají, že ocitnou-li se na Trumpově výplatní pásce, pokazí si profesní životopis, odradí jiné klienty a způsobí si dokonce potíže u sebe doma,“ napsala AP.

Stovky lidí už odmítly pomoc při kampani

„Nezvedl bych ani prst, abych Donaldu Trumpovi pomohl,“ prohlásil někdejší poradce prezidenta George Bushe mladšího Brent Swander. „Všechno, čemu jsme učili naše děti - nenadávat, neponižovat, respektovat druhé - je přesným opakem toho, do (Trump) dělá,“ konstatoval.

Pomoc Trumpovi už podle AP odmítly stovky lidí. Je prý mezi nimi i 150 bývalých členů volebního štábu Trumpova hlavního soupeře v republikánských primárkách Teda Cruze, kteří odmítli „jako jeden muž“. Nechtějí sloužit Trumpovi, i když mnozí z nich aktuálně nemají práci. „I kdybych snad sám chtěl pro Trumpa pracovat, manželka by mě zabila,“ prohlásil Scott Smith, jeden z bývalých Cruzových poradců.

Trumpova potřeba sestavit volební štáb je urgentní. Na vyřizování stovek novinářských dotazů má například jediného placeného pracovníka, celkem podle AP pro Trumpa pracuje asi 70 lidí. Ve štábu Clintonové jich pracuje desetinásobek.

Návštěvu Trumpa ve Skotsku narušily protesty
Návštěvu amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa ve Skotsku narušila dnes skupinka demonstrantů, kteří vtrhli na jeho golfové hřiště s transparenty jako „Trumpe, přestaň šířit nenávist“. Tým newyorského miliardáře se pak snažil z místa incidentu dostat novináře, uvedla agentura AFP.

Sám Trump poté protestující přirovnal ke svým dřívějším republikánským protikandidátům. „Nic se neděje, porazil jsem je.“ Na dotaz, jestli mu nevadí nedostatek podpory ze strany evropských vůdců, odpověděl, že je mu to jedno a záleží mu jen na názoru Američanů.

Na otázku týkající se zmatku na finančních trzích po rozhodnutí o brexitu pak reagoval, že „zmatek je všude, kam jdete, nehledě na to, co děláte“. V pátek výsledek referenda o EU označil za „fantastický“.

Někteří demonstranti dnes také mávali mexickými vlajkami na protest proti Trumpovým vyjádřením proti imigrantům a plánu na stavbu zdi mezi USA a Mexikem. „Chci, aby to viděli i američtí novináři,“ řekl AFP jeden z manifestujících David Milne.