CNN možná změní majitele. USA tlačí na prodej kvůli fúzi AT&T a Time Warner

CNN

CNN Zdroj: profimedia.cz

Time Warner
AT&T
Prezident USA Donald Trump
dolary
5
Fotogalerie

Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje pro schválení fúze telekomunikační společnosti AT&T s mediální firmou Time Warner za více než 85 miliard USD (1,9 bilionu korun) prodej zpravodajské stanice CNN.

S odvoláním na informované zdroje to ve středu napsal server listu Financial Times. AT&T jen uvedla, že kvůli pokračujícím jednáním se jí zřejmě nepodaří spojení dokončit letos, jak plánovala, a že není jisté, kdy bude uzavřeno.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že ministerstvo spravedlnosti tlačí na AT&T, aby prodala některý majetek, anebo navrhla jiný postup, který by rozptýlil obavy, že na trhu získá příliš velký vliv. Podle FT je prodej CNN pouze jedním z požadavků, ale mohl by se stát překážkou v dokončení dohody.

AT&T je proti prodeji televizní sítě a připravuje se, že se bude bránit u soudu. Podle AT&T nepředstavuje dohoda s Time Warner ohrožení hospodářské soutěže.

Firmy se na spojení dohodly před rokem. Americký prezident Donald Trump toto spojení při své předvolební kampani několikrát tvrdě kritizoval a sliboval, že je zablokuje. Trumpovi je CNN už dlouho trnem v oku, ostře ji kritizuje a stanici označil za šiřitele falešných zpráv.

Analytici však očekávali, že dohoda bude schválená, protože v roce 2011, v době vlády prezidenta Baracka Obamy, regulátoři schválili podobnou fúzi, a sice koupi NBCUniversal kabelovou společností Comcast.

Ministerstvo spravedlnosti může dohodu schválit bez podmínek, anebo s podmínkami, případně podat žalobu na její zablokování.

"Jsme v aktivním jednání s ministerstvem spravedlnosti. Ta pokračují, nemohu ta jednání komentovat," řekl na konferenci s investory finanční ředitel AT&T John Stephens. "Ale kvůli těm jednáním nyní mohu říci, že plán dokončení té dohody je teď nejistý."

AT&T je druhým největším mobilním operátorem a největším provozovatelem pevných linek v USA. Vlastní i provozovatele satelitní televize DirecTV. Time Warner ovládá kabelové televize CNN a HBO, filmová studia Warner Bros a je i hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice.