Trump vyloučil USA z mírového procesu, tvrdí palestinský vůdce Abbás

Palestinský prezident Mahmúd Abbás

Palestinský prezident Mahmúd Abbás Zdroj: ctk/ap

Mahmúd Abbás
2
Fotogalerie

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás kritizoval dnešní prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Podle Abbáse se tím USA ještě více vzdálily od své role prostředníka v izraelsko-palestinském konfliktu. Totéž si myslí hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát, informují izraelská média.

"Tímto politováníhodným rozhodnutím USA záměrně podkopaly všechno mírové úsilí a prohlásily tak, že opouštějí roli prostředníka mírového procesu, kterou hrály v předchozích desetiletích," uvedl v televizním projevu v Ramalláhu Abbás. Trump takto také podpořil Izrael v odmítání mezinárodních dohod a v pokračování izraelské politiky "okupace, osidlování, apartheidu a etnických čistek", citoval z projevu deník The Times of Israel.

Abbás vyzval k urychlenému zasedání výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), aby se na něm mohly palestinské skupiny dohodnout na "jednotném národním postoji" po Trumpově prohlášení.

Podle Abbáse podkopal Trump úsilí o vytvoření dvou států - Izraele a Palestiny - a porušil mezinárodní právo.

Také hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát uvedl, že Trump uznáním Jeruzaléma za izraelské hlavní město "diskvalifikoval USA z mírového procesu". Trumpův krok je podle Irikáta v "naprostém rozporu" s dohodami, které dosud Palestinci a Izraelci podepsali, i v rozporu s rezolucemi OSN.