Trump zažaloval spoluzakladatele mediální společnosti Trump Media

Donald Trump a Truth Social

Donald Trump a Truth Social Zdroj: GRafika e15

Bývalý americký prezident Donald Trump zažaloval dva spoluzakladatele mediální společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), která kontroluje jeho sociální síť Truth Social. Tvrdí, že Andy Litinsky a Wes Moss porušili podmínky dohody o založení firmy a nezaslouží si v ní vlastnit podíl. Informovaly o tom agentury AP a Bloomberg.

Litinsky a Moss vlastní ve firmě podíl 8,6 procenta. Již v únoru podali vlastní žalobu ve snaze zabránit Trumpovi v krocích, které by jejich podíl ve firmě snížily. Trump ve společnosti TMTG vlastní zhruba 57procentní akciový podíl.

Trumpova žaloba tvrdí, že Litinsky a Moss společnost poškodili, když před několika lety nezvládli pokus o její vstup na burzu. Ten se nakonec uskutečnil až minulý týden, a to prostřednictvím fúze s veřejně obchodovanou firmou Digital World Acquisition.

S akciemi TMTG se na burze začalo obchodovat minulý týden v úterý, kdy jejich cena v jednu chvíli vykazovala nárůst téměř šedesát procent a blížila se k osmdesáti dolarům za kus.

Později však cenné papíry podniku oslabily a v současnosti se jejich cena nachází mírně nad padesáti dolary. K jejich poklesu přispěla zpráva, že firma vykázala za loňský rok čistou ztrátu 58,2 milionu dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun).

Donald Trump letos opět kandiduje na funkci prezidenta USA. Podle průzkumů je dokonce mírným favoritem listopadových voleb a již minulý měsíc si zajistil dostatečný počet delegátů k získání nominace Republikánské strany.