Trumpovo dejà vu. Jeho mluvčí je prý výrazná podvodnice

Kandidát Republikánské strany Donald Trump

Kandidát Republikánské strany Donald Trump Zdroj: CTK

Donald Trump
2
Fotogalerie

Tým zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa hájil o víkendu Moniku Crowleyovou, vybranou jako mluvčí prezidentské Rady národní bezpečnosti (NSC). Podle CNN se dopustila ve své knize What The (Bleep) Just Happened (Co se do - pípnutí - vlastně stalo) z roku 2012 rozsáhlého plagiátorství.

Redaktoři CNN zjistili v jejím díle více než 50 případů okopírování údajů z nejrůznějších zdrojů s minimálními nebo vůbec žádnými vlastními zásahy, a to aniž by poctivě označila skutečné autory z řad novinářů, sloupkařů či pracovníků think tanků. Vydavatelství HarperCollins' Broadside Books záležitost nijak nekomentovalo.

Za to prozatímní Trumpův tým vyzdvihl "výjimečný vhled a promyšlenou práci na tom, jak změnit zemi" a uvedl, že to je "přesně důvod, proč bude sloužit ve vládě". Informace o plagiátorství označil tým za pokus o diskreditaci Crowleyové, což "není nic jiného než politicky motivovaný útok, který se snaží odvést pozornost od skutečných problémů, kterým čelí tato země", uvedla agentura AP.

Trump a jeho spolupracovníci již v minulosti ukázali, že si z využíváním cizích výroků jako vlastních příliš nedělají hlavu. V předvolební kampani například Trumpova žena Melania pronesla několik vět z projevu manželky končícího prezidenta Baracka Obamy Michelle.