Komentář Julie Urbišové: Trump a Twitter, tak to se rýmuje

Poslední dny před inaugurací tráví Donald Trump na spanilé jízdě po Spojených státech. Děkuje svým voličům a zároveň se ujišťuje, že teď už jsou klidní. Když vyhráli, už přece mohou být v pohodě, a agresivita – tolik potřebná a všudypřítomná během kampaně – může jít stranou. Zatímco však se svými žoviálně zabarvenými projevy nemá problém postavit se tisícům příznivců, předstoupit před novináře se zatím spíše obává, či dokonce bojí.

Několikrát v poslední době v Americe zaznělo, že podobně jako televize kdysi pomohla vyhrát volby charizmatickému Johnu F. Kennedymu, Trump zvítězil díky sociálním sítím. Právě na ně se obrací vždy, když má něco na srdci. A to hned. Klidně uprostřed noci, když si potřeboval postěžovat na Hillary, nebo několik dní po volbách, aby se pochlubil, který ze světových státníků už mu telefonicky poblahopřál.

Novináři si nejspíš budou muset zvyknout, že v éře Donalda Trumpa už ani tak nepůjde o tisková komuniké či pravidelné konference, ale o útržkovité komentáře, psané často v záplavě emocí, ale už bez doplňujících informací, a hlavně dotěrných novinářů, kteří je žádají.

Je to strach z kvalifikovaných a prostředí znalých žurnalistů? Pro srovnání: když v roce 2008 zvítězil Barack Obama, před novináře předstoupil hned po třech dnech. Trumpův tým neuspořádal tiskovou konferenci od července minulého roku. Trump sice poskytl několik rozhovorů konkrétním reportérům, součástí takových dohod ale bývá i schválení probíraných témat.

Moment překvapení, či snad kontroverze se neočekává. Trump se netají tím, že mainstreamová média příliš v lásce nemá. A stejnou podporu dostává od svých voličů, kteří se cítí poctěni, že jsou oni těmi prvními, kdo zprávy od prezidenta dostanou. Haleluja, chtělo by se zvolat. Donald Trump právě na Twitteru oznámil, že ve středu 11. ledna v New Yorku uspořádá tiskovou konferenci. Snad ji zase – jako tu ohlášenou v prosinci – nezruší a ukáže, jak pohotový a věcí znalý nový americký prezident je.