Tuniský premiér byl po násilnostech odstaven, bitcoin stoupá vzhůru

Tuniský prezident odstavil premiéra a dočasně zastavil činnost parlamentu

Tuniský prezident odstavil premiéra a dočasně zastavil činnost parlamentu Zdroj: Reuters,E15

Lidé protestovali v Tunisu a dalších tuniských městech proti vládě a její neschopnosti řešit epidemickou situaci.
Koronavirus v USA
Koronavirus v USA
Koronavirus v USA
Bitcoin
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Tuniský prezident odvolal premiéra

Tuniský prezident Kaís Saíd v reakci na násilné protesty vyvolané nespokojenosti se zvládáním pandemie koronaviru odvolal premiéra Hišáma Mašíšího a dočasně zastavil činnost parlamentu. Jeho budovu poté obklíčila vojenská vozidla. „Přijali jsme tato rozhodnutí, dokud se do Tuniska nevrátí sociální smír,“ komentoval prezident rozhodnutí podle BBC s tím, že na další násilnosti bude reagovat silou. Část lidí prezidentův krok slavila, jeho kritici ho však považují za puč a prohlašovali, že jsou připraveni se bránit.

Obyvatelé Tuniska jsou dekádu po Arabském jaru zklamáni, jelikož ekonomický vývoj země včetně nezaměstnanosti rozhodně nenaplnil jejich očekávání a situaci ještě zhoršuje koronavirus.

Pandemie v USA nabírá špatný směr, obává se Fauci

Epidemiolog a poradce amerického prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci vyjádřil obavu, že pandemický vývoj v zemi směřuje špatným směrem. Varoval před rostoucím počtem případů mezi lidmi, kteří neprodělali vakcinaci. Hovořil ale i o zneklidňujících údajích z Izraele o účinnosti látky Pfizer proti variantě delta a o tom, že bude možná zapotřebí očkovat především zranitelné posilující dávkou.

Zvažuje se podle něj také obnovení doporučení pro nošení roušek v případě očkovaných. Vzhledem k tomu, že polovina populace stále není plně očkovaná, hovoří experti v případě nejhoršího scénáře dalšího vývoje až o čtyřech tisícovkách obětí denně. „Nejsem si jistý, že nastane nejhorší možný scénář, ale dobré to nebude,“ podotkl Fauci v rozhovoru pro CNN.

Z trhů a burz

Bitcoin stoupá vzhůru

Bitcoinu se daří a v noci na pondělí se přiblížil k hranici 40 tisíc dolarů. Vývoj podle expertů patrně souvisí s mnoha faktory, mimo jiné zřejmě se spekulacemi o možném zapojení společnosti Amazon do sektoru kryptoměn. Nahoru tak šly i další kryptoměny, především ethereum.

Růst bitcoinu patrně souvisí i s nedávným prohlášením Elona Muska, že ho Tesla pravděpodobně znovu začne akceptovat jako způsob platby, a s pozitivním komentářem šéfa Twitteru Jacka Dorseyho.

Těžaři budou zřejmě hlásit velké zisky

Největší těžaři začnou tento týden oznamovat své výsledky za první pololetí a očekává se, že zisky pěti největších společností by v důsledku vysokých cen komodit mohly být více než dvojnásobné oproti stejnému období minulého roku.

Analytici kupříkladu předpokládají, že společnost Rio Tinto by ve středu mohla informovat o zisku ve výši 22 miliard dolarů, což by bylo přibližně tolik jako za celý rok 2020. Dařilo se patrně i firmám Vale, BHP, Anglo American či Glencore. „Od BHP a Ria očekáváme rekordní dividendy, ale Anglo a Glencore mají také potenciál překvapit,“ řekl Bloombergu Ben Davis ze společnosti Liberum Capital.

Tweet dne

Přehlídky ruského námořnictva se zúčastnily nejen ruské, ale i íránské, pákistánské a indické lodě a jejich posádky. Každoroční ukázka námořních sil se konala 25. července v Petrohradě a dohlížel na ni ruský prezident Vladimir Putin.

Radio Svobodná Evropa na svém účtu přineslo video z přehlídky, které se navzdory pandemickým restrikcím zúčastnily tisícovky lidí.

Stane se dnes

  • Uskuteční se videokonference ministrů financí zemí Evropské unie, řešit budou národní plány obnovy.
  • Americký prezident Joe Biden se setká s iráckým premiérem Mustafou Kázimím.
  • V Libanonu začnou parlamentní konzultace s cílem jmenovat nového premiéra.
  • Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair zveřejní čtvrtletní hospodářské výsledky.