Státy V4 závodí ve vyzbrojování armád, Česko je poslední

Neviditelná stíhačka F35

Neviditelná stíhačka F35 Zdroj: Twitter/Royal Navy

Neviditelná stíhačka F35
Tank Abrams
Tank Abrams
Tank Abrams
Tank Abrams
8
Fotogalerie

Budování těžkých mechanizovaných brigád jako příspěvku ke kolektivní obraně NATO, náhrada zastaralé techniky z dob bývalé Varšavské smlouvy a větší napětí na východě Evropy. To jsou důvody, proč některé státy Visegrádské skupiny v posledních letech masivně investují do svých armád.

V pomyslných zbrojních závodech jasně vede Polsko a s odstupem za ním mnohem menší Maďarsko. Snaží se i Slovensko. Česko je kvůli několikaletému skluzu strategických zakázek poslední.

Málo peněz a volby

„Pokud bude pokračovat trend krácení rozpočtu armády, po roce 2025 se její rozvoj zastaví. Bude jen na projekty, které se do té doby uzavřou,“ varuje náčelník generálního štábu Aleš Opata s poukazem na aktuální návrh ministerstva financí seškrtat vojsku v příštích třech letech přes 20 miliard korun.

Situace se navíc může zkomplikovat po říjnových sněmovních volbách. Pokud do čela rezortu obrany místo Lubomíra Metnara (ANO) nastoupí někdo jiný, pravděpodobně začne revidovat mnohamiliardové zakázky na bojová vozidla pěchoty, děla Caesar ráže NATO nebo protiraketové systémy Spyder. Nicméně u posledních dvou kontraktů je podle Metnara šance, že je do voleb podepíše. Bude záležet na výsledku jednání s francouzskými a izraelskými dodavateli o snížení ceny.

Pro brigádní úkolové uskupení, které má Česká republika od ledna 2026 poskytnout NATO, je však klíčových 210 pásových obrněnců. Příprava akvizice se vleče už pět let. Tři soutěžící firmy z Německa, Španělska a ze Švédska předloží ministerstvu finální nabídky v září. Následně se jimi začne zabývat hodnotící komise. Její verdikt pak může napadnout některý z neúspěšných uchazečů.

Slovensko zrychluje

Zatímco Češi přešlapují na místě, menší Slovensko výrazně přidává na tempu. Rozhodlo se pro nové americké stíhačky F-16 nejmodernější verze Block 70/72. A už disponuje vrtulníky Black Hawk nebo houfnicemi v současnosti používané ráže 155 milimetrů. To jsou tři nejvýznamnější akvizice odklepnuté slovenskou vládou. Ta zároveň hodlá utratit peníze za téměř pět desítek moderních tanků.

Oproti tomu kabinet Andreje Babiše (ANO) rozhodl pouze o nákupu tuctu nových helikoptér Viper a Venom, které jsou zatím ve výrobě. Co se týče nadzvukového letectva, možné další prodloužení pronájmu strojů Gripen zemi teprve čeká.

Prakticky to samé platí o těžkých obrněncích. Místo pořízení nové techniky půjde české ministerstvo obrany cestou v pořadí už druhé modernizace třicítky tanků T-72, které pocházejí z dědictví po bývalé Československé lidové armádě.

Maďaři ukazují záda

Jednoznačně napřed před Českem je Maďarsko, které má podobně velkou rozlohu a také armádu. Přestože jde o méně výkonnou ekonomiku, která nemá tak snadný přístup především na německé trhy jako Česká republika, vyvíjí při modernizaci vojska mimořádnou rychlost.

I kvůli tomu, že Maďarsko má podobně jako Česko pronajaté stíhačky Gripen, přitahují nejvíce pozornosti maďarské investice do těžké pozemní techniky. Vláda Viktora Orbána se přitom zjevně orientuje na Německo.

V první řadě je to nákup 56 tanků Leopard 2, z toho 44 v moderní variantě Leopard 2A7HU, a 24 samohybných houfnic PZH 2000 od společnosti Krauss-Maffei Wegmann.

Budapešť ukazuje Praze záda i v otázce pásových bojových vozidel pěchoty. Loni uzavřela smlouvu s německým Rheinmetallem o pořízení 218 obrněnců Lynx KF41, včetně výroby 172 kusů přímo v Maďarsku.

Aby toho nebylo málo, vítězí Maďaři i v pomyslném běhu o vrtulníkové letectvo. Spoléhají na Airbus Helicopters, který jim dodá dvacet lehkých víceúčelových vrtulníků H145M a 16 těžkých H225M. Shodou okolností to byly stroje H145M, které vyšly nejvýhodněji i z marketingového průzkumu exministra obrany Martina Stropnického (ANO). Přesto nakonec zvítězila kombinace amerických víceúčelových a bojových helikoptér.

„Maďarské ozbrojené síly měly zastaralé vybavení. I před ustavením aktuálního vyzbrojovacího programu Zrinyi 2026 se investovalo do jejich schopností. I kdyby nevznikl konflikt na Ukrajině nebo migrační krize, zvýšení vojenských výdajů by bylo nejenom potřebné, ale i urgentní.“ říká expert na obranný průmysl Zsolt Lazar z budapešťského Centra pro euroatlantickou integraci a demokracii.

„Rostoucí vojenské výdaje a modernizační program jsou veřejnosti prodávány jako opravdu nezbytná potřeba obměnit stárnoucí výzbroj. Vláda se snaží lidi přesvědčit kombinací emocí a velmi racionálních argumentů,“ dodává Lazar.

Favoritem je Polsko

Bezkonkurenčním favoritem ve vyzbrojovacím závodu V4 je Polsko, které dlouhodobě upřednostňuje spolupráci se Spojenými státy. Rovněž stabilně vydává na obranu doporučovaná dvě procenta HDP. A to od roku 1999, kdy země společně s Českou republikou a Maďarskem vstoupila do NATO.  

Z širokého výčtu polských akvizic je nyní médii i odborníky nejsledovanější oznámení ministra obrany Mariusze Blaszczeka o nákupu 250 nejnovějších tanků Abrams M1A2C, které začne přebírat i americká armáda. S komplexním provozním balíčkem, municí, podpůrnými vozidly a simulátory budou stát Varšavu 23,3 miliardy zlotých (v přepočtu 130 miliard korun).

Poláci nijak nešetří ani na letectvu. Pořídí si 32 nadzvukových stealth letounů F-35A Lightning II. Jde zatím o nejsofistikovanější stíhačku, jež USA vyvinuly. Polsko bude dál provozovat i stroje F-16, které si pořídilo v minulosti, a dokoupí k nim další.

Česko

  • 4 bojové vrtulníky AH-1Z Viper, dodavatel: Bell (USA)
  • 8 víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom, dodavatel: Bell (USA)
  • 2 dopravní letouny CASA C-295MW, dodavatel: EADS (Španělsko)
  • 8 radarů MADR, dodavatel: Elta Systems (Izrael)
  • 16 tisíc útočných pušek Bren, 21 tisíc pistolí CZ P-10 a 2 tisíce samopalů Scorpion, dodavatel: Česká zbrojovka (ČR)

Chystané zakázky:

  • 210 bojových vozidel pěchoty, možní dodavatelé: BAE Systems Hägglunds (Švédsko), General Dynamics European Landsystems (Španělsko), Rheinmetall Landsysteme (Německo)
  • 52 samohybných houfnic Caesar, dodavatel: Nexter Systems (Francie)
  • 4 baterie protiraketových systémů Spyder, dodavatel: Rafael (Izrael)

Slovensko

  • 14 nadzvukových letounů F-16 nejmodernější verze Block 70/72, dodavatel: Lockheed Martin (USA)
  • 11 víceúčelových vrtulníků UH-60M Black Hawk, dodavatel: Sikorsky (USA)
  • 25 samohybných houfnic Zuzana 2, dodavatel: Konštrukta Defence (SR)

Chystané zakázky:

  • 49 moderních tanků, možný dodavatel: Krauss-Maffei Wegmann (Německo)
  • 164 bojových vozidel pěchoty, možní dodavatelé: BAE Systems Hägglunds (Švédsko), General Dynamics European Landsystems (Španělsko), Rheinmetall Landsysteme (Německo)

Maďarsko

  • 20 lehkých víceúčelových vrtulníků H145M, dodavatel: Airbus Helicopters (Německo)
  • 16 těžkých víceúčelových vrtulníků H225M, dodavatel: Airbus Helicopters (Německo)
  • 2 dopravní letouny KC-390, dodavatel: Embraer (Brazílie)
  • 2 dopravní letouny A319, dodavatel: Airbus (Francie)
  • Protiraketový systém NASAMS 2 se 180 střelami AMRAAM, dodavatelé: Raytheon a Kongsberg (USA/Norsko)
  • 56 tanků Leopard 2, dodavatel: Krauss-Maffei Wegmann (Německo)
  • 218 bojových vozidel pěchoty, dodavatel: Rheinmetall Landsysteme (Německo), který vytváří s maďarskou vládou výrobní podnik v Maďarsku
  • 24 samohybných houfnice PZH 2000, dodavatel: Krauss-Maffei Wegmann (Německo)
  • 200 tisíc útočných pušek Bren, pistolí CZ P-10 a samopalů Scorpion, dodavatel: Česká zbrojovka (ČR)

Polsko

  • 32 nadzvukových stealth letounů F-35A Lightning II., dodavatel: Lockheed Martin (USA)
  • 32 útočných helikoptér AH-1Z Viper, AH-64 Apache nebo Tiger, možní dodavatelé: Bell/Boeing (USA) či Airbus Helicopters (Německo)
  • 16 odpalovacích základen protiraketového systému Patriot PAC-3, dodavatel: Raytheon (USA)
  • 250 nejnovějších tanků Abrams M1A2C, dodavatel: General Dynamics Land Systems (USA)
  • V pozemních silách bude pokračovat nákup samohybných houfnic Krab, samohybných minometů Rak a kolových obrněných transportérů Rosomak, dodavatel: polské firmy
  • 3 bojová plavidla pro ochranu pobřeží, 6 lehkých raketonosných člunů a 2 diesel-elektrické ponorky, dodavatel: polské loděnice