Turčynov: Západ nechápe ruské hrozby, potřebujeme dodávky zbraní

Předseda ukrajinského parlamentuOleksandr Turčynov

Předseda ukrajinského parlamentuOleksandr Turčynov Zdroj: U.S. Department of State, Wikimedia Commons

Západní země si nejsou plně vědomy vojenské hrozby, která přichází z Ruska. Avšak Ukrajina, aby ruskou agresi odrazila, potřebuje od Evropy vojenskou pomoc, prohlásil předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov.

Podle Turčynova Západ chybuje, když na ukrajinskou krizi pohlíží jen jako na lokální konflikt, který by se dal vyřešit přemlouváním a domlouváním. Ve skutečnosti jde o pokus Ruska překreslit poválečné hranice států, a to ohrožuje bezpečnost celé Evropy.

„Zdá se mi, že (západní země) si dosud neuvědomily v plném rozsahu právě vojenskou hrozbu, právě to, že se odehrává pokus zničit dosavadní světový řád. Ale u nás se každý den prolévá krev, každý den umírají Ukrajinci. Vidíme krutost, agresi a cynismus ruské armády,“ prohlásil podle agentury Unian Turčynov v rozhovoru s novináři z Pobaltí.

„Ukrajina dnes potřebuje skutečnou podporu, včetně vojenské technické pomoci. Potřebujeme moderní zbraně a leteckou techniku,“ prohlásil předseda ukrajinského parlamentu s tím, že odpor proti ruské agresi by neměl být pouze ukrajinský problém.

Ukrajinská média současně citují vyjádření mluvčího německé vlády, že Berlín neplánuje dodávat vojenské zařízení do krizových oblastí. Šlo o reakci na dřívější ukrajinské volání o vojenskou pomoc. Obdobně i finský premiér v dnešním rozhlasovém rozhovoru upozornil, že NATO poskytuje vojenskou pomoc jen svým členů, zatímco Evropská unie na to nemá zdroje.