Turecko po dvou a půl letech obnovilo přístup k Wikipedii. Zablokování bylo protiústavní

Wikipedie

Wikipedie Zdroj: Štěpán Bruner

Wikipedia
2
Fotogalerie

Turecký ústavní soud vynesl rozsudek, který považuje dřívější zákaz přístupu na stránky Wikipedie za protiústavní. Informoval o tom web The New York Times. Využívání internetové encyklopedie turecký režim občanům odepřel v roce 2017 kvůli tomu, že správci Wikipedie odmítli smazat některé texty. 

Turecko v roce 2017 využilo jeden ze zákonů, který mu umožňuje regulovat obsah na internetu. Wikipedie totiž podle státní agentury Anadolu odmítla odstranit obsah a komentáře, ve kterých stálo, že euroasijská země spolupracuje s teroristickými organizacemi. Nyní byl ale tento zákaz zrušen právě ústavním soudem, který v prosinci rozhodl, že porušuje právo na svobodný názor zakotvený v turecké ústavě. K publikování rozsudku došlo ve středu, kdy se také uživatelé dočkali odblokování.

Spor se dostal i k Evropskému soudu pro lidská práva, kde k pravomocnému rozhodnutí zatím nedošlo. Právník zastupující Wikipedii Can Yeginsu k tomu uvedl, že hodlá řešit nejen samotný zákon, který zákaz umožnil, ale i dlouhé trvání soudního procesu.

Celý článek se dočtete na stránkách Živě.cz zde>>>