Turecko zadrželo stovky lidí. Viní je ze spolupráce s kurdskou stranou

Kurdové protestují před tureckou ambasádou v Bruselu proti turecké neochotě zasáhnout proti islamistům v Kobani

Kurdové protestují před tureckou ambasádou v Bruselu proti turecké neochotě zasáhnout proti islamistům v Kobani Zdroj: ctk/ap

Erdoğan terrorist! Protesty v centru Kobání
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
43
Fotogalerie

Turecká policie zadržela za poslední tři dny 740 lidí kvůli podezření na spojení se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK).  

Uskutečnilo se 36 razií, v nichž úřady zabavily různá zařízení, dokumenty a více než desítku zbraní. Sdělila to turecká státní tisková agentura AA.

Už uprostřed týdne policie v provincii Adana na jihu Turecka při rozsáhlé razii zadržela 38 údajných aktivních stoupenců PKK, včetně 18 dětí.

K akci policisté přistoupili v souvislosti s nadcházejícími oslavami kurdského Nového roku, který se slaví 21. března. Loni se v ulicích Diyarbakiru, neoficiální kurdské metropole v Turecku, sešlo na novoročních slavnostech přes 100 tisíc lidí.

Podívejte se na rozsáhlé protesty Kurdů proti prezidentovi Erdoganovi: 

PKK, kterou Turecko, Evropská unie a USA označují za teroristickou organizaci, vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40 tisíc obětí, vesměs mezi Kurdy.

Po dvouletém příměří boje znovu propukly předloni v létě. Radikálové z PKK podnikají zejména na jihovýchodě Turecka i v jiných částech země atentáty, jejichž terčem jsou hlavně turecké bezpečnostní složky.