Turecký ministr: USA nepotřebují roky, aby vydaly Gülena

Mevlüt Çavusoglu

Mevlüt Çavusoglu Zdroj: ctk

Spojené státy nepotřebují na vydání muslimského duchovního Fethullaha Gülena roky, jak tvrdí právníci. Prohlásil to turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označuje Gülena za strůjce neúspěšného převratu, o který se minulý týden pokusila turecká armáda.

Washington v uplynulých dnech Ankaře vzkázal, že nejprve musí předložit jasné důkazy, že se Gülen skutečně zapojil do zmařeného pokusu o svržení vlády. Právníci v této souvislosti poznamenali, že proces vydání k trestnímu stíhání v jiné zemi může trvat roky.

Gülen potlačený puč z 15. července odsoudil a důrazně popřel, že by se na něm jakkoli účastnil. „Jestliže chcete Gülenovu extradici protahovat, může to trvat roky, ale pokud jste rozhodní, může to být hotovo ve velmi krátké době,“ uvedl Çavuşoglu ve státní televizi TRT Haber.

Šéf turecké diplomacie podle agentury Reuters také řekl, že Turecko je připraveno zapojit se do komise navržené Spojenými státy, která by se měla otázkou vydání Gülena zabývat. Zároveň nabádal, aby nebylo Gülenovi umožněno uchýlit se mezitím do jiné země.

Kromě toho ministr Çavuşoglu opět naléhal na Atény, aby vydaly turecké vojáky, kteří se do puče zapojili a když byl pokus o převrat potlačen, tak uprchli do Řecka. Řecký soud ve čtvrtek odsoudil osm tureckých vojáků, kteří vrtulníkem v sobotu uprchli na území Řecka, k dvouměsíčnímu vězení s tříletým odkladem. Všichni požádali o azyl a dokud nebude tato otázka vyřešena, zůstanou ve vazbě.