Uber se v Rusku a sousedních zemích spojil ruským internetovým gigantem Yandex

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Aplikace Uber
Uber, San Francisco.
Uber - označení nástupní plochy v americkém Portlandu
4
Fotogalerie

Ruská internetová společnost Yandex a provozovatel alternativní taxislužby Uber se dohodly na spojení svých aktivit v oblasti sdílených jízd v Rusku a pěti dalších sousedních zemích - Arménii, Ázerbájdžánu, Bělorusku, Gruzii a Kazachstánu. Oznámily to společnosti v dnešním prohlášení. Dohoda je dalším ústupkem firmy Uber v globální expanzi, který přichází rok poté, co odešla z Číny.

Nová firma by měla působit ve 127 městech. Očekává se, že dohoda bude dokončena ve čtvrtém čtvrtletí. Součástí nového společného podniku bude i divize dodávající jídlo UberEATS v daných zemích.

Internetový gigant Yandex je dominantním hráčem v oblasti internetového vyhledávání, map a mobilní navigace v regionu.

Uber do nového podniku investuje 225 milionů dolarů (5,1 miliardy korun) a Yandex 100 milionů dolarů. Ruská firma pak bude vlastnit 59,3 procenta ve společném podniku a Uber 36,6 procenta. Zbývajících 4,1 procenta získají zaměstnanci.

Výše podílu jednotlivých stran odráží skutečnost, že Yandex.Taxi je v regionu mnohem větší než Uber. Firma Yandex.Taxi byla založena v roce 2011 a je aktivní ve 127 městech regionu. Uber, který vznikl v roce 2009, je aktivní v 16 městech v Rusku a pěti městech v Ázerbájdžánu, Bělorusku a Kazachstánu. V Arménii a Gruzii nepůsobí. Celosvětově je Uber aktivní v téměř 600 městech.