Ukrajina dostala další část úvěru od MMF

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Ukrajina obdržela druhou část úvěrové pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) v objemu 1,7 miliardy dolarů (42 miliard Kč). Vyplacení peněz schválil fond minulý týden po dokončení první revize úvěrového programu.

„Peníze, které jsme dnes obdrželi od MMF, použijeme k obnově devizových rezerv,“ oznámila ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková. Úvěrový program MMF je rozdělen do čtyř let a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolarů. Fond schválil program v březnu, kdy z něj Kyjev obdržel prvních pět miliard dolarů.

Celkově by měla Ukrajina během příštích čtyř let získat od různých institucí zahrnujících rovněž Evropskou unii kolem 40 miliard dolarů. Tato částka zahrnuje rovněž předpokládanou úsporu plynoucí z restrukturalizace ukrajinského státního dluhu.

MMF upozornil, že ukrajinská snaha o obnovení finanční stability stále čelí „mimořádně vysokým“ rizikům kvůli konfliktu se separatisty na východě země a nebezpečí vleklých rozhovorů o restrukturalizaci dluhu.

Potíže se soukromníky

Program MMF na pomoc Ukrajině předpokládá, že Kyjev v rámci restrukturalizace dluhu dosáhne úspory v objemu 15 miliard dolarů. Rozhovory Ukrajiny se soukromými věřiteli ale kvůli rozdílným postojům obou stran trvají již déle než čtyři měsíce a Kyjev hrozí, že pokud se s věřiteli na restrukturalizaci nedohodne, přestane jim dluhopisy splácet.

Ukrajinské ministerstvo financí poslalo skupině největších soukromých věřitelů nový návrh na restrukturalizaci dluhu. Investory prý zároveň pozvalo na čtvrteční schůzku k „rozhodujícím“ jednáním.

Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová v červnu uvedla, že fond by mohl pokračovat v půjčování peněz Ukrajině i v případě, že jednání Kyjeva o restrukturalizaci dluhu zkrachují a země nebude schopna plnit své závazky.