Ukrajina dostala od MMF první miliardy. Mají odvrátit kolaps ekonomiky

Od protestů, které vedly ke svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, uplynuly již téměř dva měsíce, ale na kyjevském náměstí Nezávislosti (takzvaném Majdanu) stále zůstává stanové městečko, ve kterém žijí někteří demonstranti.

Od protestů, které vedly ke svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, uplynuly již téměř dva měsíce, ale na kyjevském náměstí Nezávislosti (takzvaném Majdanu) stále zůstává stanové městečko, ve kterém žijí někteří demonstranti. Zdroj: CTK

Ukrajina získala první část dohodnuté úvěrové pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ukrajinská centrální banka oznámila, že země obdržela zhruba 3,2 miliardy dolarů, zhruba 63 miliard korun. Více než miliarda dolarů směřovala do devizových rezerv banky a zbytek do státního rozpočtu, napsala agentura Reuters.

MMF koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů, přibližně 335 miliard korun, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Pomoc MMF podle expertů zároveň otevře dveře k dalším mezinárodním půjčkám v objemu kolem 15 miliard dolarů.

MMF se již koncem března předběžně rozhodl, že Ukrajině poskytne úvěrovou pomoc v objemu 14 až 18 miliard dolarů. Šéfka MMF Christine Lagardeová v dubnu prohlásila, že předpokládaný objem pomoci je dostatečný k tomu, aby Ukrajina mohla uhradit všechny své závazky.

Ukrajinský parlament na konci března na druhý pokus schválil protikrizový zákon počítající s úspornými opatřeními, která MMF v rámci dohody o půjčce požaduje.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při schvalování tohoto zákona upozornil, že Ukrajina se ocitla na pokraji ekonomického a finančního kolapsu. Pokud by nepřijala doporučení MMF, mohla by její ekonomika letos klesnout až o deset procent.