Ukrajina mobilizuje záložníky, Rusko kontruje cvičením výsadkářů

ukrajinští vojáci střeží námořní loď v Sevastopolu

ukrajinští vojáci střeží námořní loď v Sevastopolu Zdroj: CTK/AP

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov na dnešním zasedání parlamentu oznámil rozhodnutí vytvořit národní gardu a vyhlásit mobilizaci dobrovolníků. Rusko vyhlásilo cvičení výsadkářů.

Uvedli jsme veškeré ozbrojené síly do plné pohotovosti. Ale výsledek je bezútěšný,“ řekl poslancům úřadující ministr Ihor Teňuch. Ze 41 tisíc vojáků by podle ministra měla být skoro polovička ve stálé pohotovosti, ale ve skutečnosti jde jen o 6000 vojáků. Považuje proto za nutné co nejdříve vytvořit uskupení sil, které by bylo s to kdykoliv zasáhnout „jak v jižním, tak i na východním směru“.

Necelý týden před referendem o připojení Krymu k Rusku obě strany pořádají vojenské manévry. Ukrajinská armáda podle ruských médií cvičí s tanky, obrněnými transportéry a samohybnými děly u přístupu ke Krymu.

Na Černém moři měly dnes začít společné cvičení bulharského, rumunského a amerického námořnictva, zastoupeného jedním torpédoborcem, manévry se ale zpozdí kvůli špatnému počasí. Americké stíhačky se také podílejí na leteckém cvičení v Polsku. USA zdůrazňuje, že obě cvičení byla dlouhodobě plánované a se situací na Krymu nesouvisí.

Na ruské straně se zase odehrává cvičení protivzdušné obrany, jakož i výsadkových vojsk. Poprvé po dvou desetiletích se má odehrát i hromadný výsadek asi 3500 parašutistů, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany.