Ukrajinská armáda začne verbovat cizince. Místní prý před službou prchají

Příslušníci ukrajinské armády

Příslušníci ukrajinské armády Zdroj: ctk

Ukrajinci dělají vše pro to, aby nemuseli narukovat. V Kyjevě se vojenské službě podle německého deníku Handelsblatt vyhýbá 95 procent mužů. Pro mnohé odchod do armády znamená nejen ohrožení vlastního zdraví a života, ale i existenční nejistotu pro jejich rodiny. Parlament v Kyjevě v úterý v prvním čtení přijal zákon, který v budoucnu dovolí cizincům vstupovat do ukrajinských ozbrojených sil.

Handelsblatt uvedl příklad 22letého muže z východoukrajinského Dněpropetrovsku, který se několik měsíců ukrýval v Kyjevě poté, co dostal povolávací rozkaz.

Aby se službě v uniformě vyhnul, chtěl se zapsat na některou z vysokých škol v ukrajinském hlavním městě, ale pak se mu naskytla příležitost k odchodu do „opravdové Evropy“. Nyní je v italském Turíně a doufá, že během roku bude moci začít studovat na nějaké italské univerzitě.

Ukrajinská armáda, která na východě země bojuje s proruskými separatisty, chce během příštích pěti měsíců vycvičit 60 tisíc vojáků. Je veřejným tajemstvím, že ti, kdo si to mohou dovolit, se ze služby v armádě vykupují.

Čtěte o formě motivace pro ukrajinské vojáky:

Před několika týdny byl v západoukrajinském městě Černivci zatčen lékař, který si za vystavení potvrzení o zdravotní nezpůsobilosti účtoval 3500 eur (přes 96 tisíc korun).

Z oblastí na západě Ukrajiny v uplynulých měsících podle Handelsblattu odjelo 60 procent mužů do zahraničí. Pracují jako sezónní dělníci v EU, vydělávají si třeba v zemědělství nejdříve u pěstitelů chřestu a v létě pak pomáhají při sklizni. „Kdyby nám (můj muž) neposílal z Evropy žádné peníze, nemohli bychom přežít,“ přiznala jedna žena z Lvovské oblasti.

Sezonní dělníci ve velkém neodjeli jenom ze západní Ukrajiny, ale i z východu země. Ti míří do Ruska, kde mnoho Ukrajinců tradičně pracuje na stavbách.

Ukrajinci nepotřebují pro cesty do Ruska víza a vláda v Moskvě jim život minulý měsíc usnadnila ještě tím, že prodloužila na 180 dní lhůtu, po kterou mohou v Rusku pracovat, aniž by museli opustit jeho území.

Ukrajinská vláda se snaží legalizovat to, že v armádě po boku Ukrajinců bojují i cizinci. Příslušný zákon musí parlament schválit ještě ve druhém čtení, napsala agentura DPA. „Díky cizincům se sníží potřeba mobilizovat ukrajinské občany a omezí se i výdaje na vyplácení náhrad invalidům, rodinám pozůstalých a podobně“, řekl autor předlohy zákona Dmytro Tymčuk.