Ukrajinský vicepremiér: Na východě země operují ruští výsadkáři

Proruští radikálové napadli ve městě Horlivka na východě Ukrajiny britského novináře

Proruští radikálové napadli ve městě Horlivka na východě Ukrajiny britského novináře Zdroj: ctk/AP

Na východě Ukrajiny se pohybují ruští výsadkáři, kteří se podílejí na obsazování vládních budov. Prohlásil to ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Ve východní části země začala v úterý ukrajinská vojenská operace, jež má za cíl zastavit proruské ozbrojence, kteří v některých městech obsadili radnice a policejní stanice.

„Identifikovali jsme ty muže ve Slavjansku a Kramatorsku a jde o příslušníky ruské výsadkové jednotky Kupjanka-1, která pochází z Moskvy. Nyní operují na území Ukrajiny,“ uvedl Jarema. Podle něj jsou informace od ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že v zemi nejsou žádní ruští vojáci, lživé.

Ve východní části země v úterý začala ukrajinská vojenská operace, jež má za cíl zastavit proruské ozbrojence, kteří v některých městech obsadili radnice a policejní stanice. V úterý se ukrajinským vojákům podařilo dobýt zpátky letiště v Kramatorsku.

Ukrajinská jednotka přešla k separatistům

Reportéři z místa ohlásili, že do města Slavjansk dnes dorazilo šest obrněných transportérů s ruskými vlajkami. Proruští separatisté na kontrolních stanovištích u vjezdů do města je prý bouřlivě vítali. Vojáci na sobě měli uniformy a v rukách automatické zbraně. Jak uvedla agentura AP, jeden z vojáků jejímu reportérovi řekl, že jeho jednotka byla součástí 25. brigády ukrajinských vzdušných sil a že přešla na stranu proruských separatistů.

Také v Kramatorsku prý posádky šesti tanků, které projížděly městem, dávaly najevo, že patřily k ukrajinské armádě. „Týdny jsme neměli nic pořádného k jídlu, Kyjev na nás zapomněl. Už nám to stačilo,“ volal prý podle reportéra německého časopisu Der Spiegel jeden z vojáků. Jiný se zase svěřil agentuře Reuters, že přešli na proruskou stranu, protože „nedokážou střílet po vlastních lidech“.

Armáda je s lidem

Ukrajinská agentura Unian zveřejnila videozáznam z Kramatorsku, na kterém je zachycena stojící kolona vojenské obrněné techniky a davy přihlížejících. V jednom okamžiku lidé s jásotem a potleskem reagují na zvolání: „Armáda je s lidem“.

Podle informací, které se objevily na komunitní síti Twitter, nicméně muži neměli na svých uniformách ukrajinské výložky a bylo tedy nejasné, co jsou vlastně zač. Je nicméně možné, že techniku plně obsadili jen proruští ozbrojenci.

Oficiální představitelé ukrajinské armády zatím neinformovali o případné dezerci. Ukrajinské ministerstvo obrany dnes jen oznámilo, že separatisté zajali dva ukrajinské vojáky v Luhansku. Kyjev vyslal na východ Ukrajiny ministra obrany Michajla Kovala.

Ozbrojenci jako na Krymu

Proruští separatisté od víkendu obsazují vládní a policejní budovy v některých městech na východě Ukrajiny. Na akcích se podílejí vyzbrojení muži v uniformách bez identifikačních znaků. Připomínají tak neoznačené ruské vojáky, jejichž akce před několika týdny předcházely rychlé a Západem neuznané ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Moskva stále popírá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro nařčení, že za vyhrocením situace na ruskojazyčném východě Ukrajiny stojí ruští agenti či vojáci.

Nynější ukrajinská operace na východě země, kterou ukrajinské oficiální zdroje označují za protiteroristickou, by podle úřadujícího prezidenta Oleksandra Turčynova měla probíhat po etapách, odpovědně a vyváženě.