Umělá inteligence podstatně nafoukne firemní zisky, padlo v Davosu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Investice do umělé inteligence se firmám vyplatí. Její zapojení se může promítnout do nárůstu jejich příjmů o 38 procent do roku 2022. Vyplývá to z analýzy, kterou představila poradenská společnost Accenture na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Ze čtvrté průmyslové revoluce zřejmě nebudou profitovat všichni. Ti, kdo ano, se však mohou těšit na slušné zisky. 

Nasměrování korporátních zdrojů do oblasti umělé inteligence a vyškolení pracovníků pro práci s inteligentními technologiemi může průměrné firmě v indexu S&P 500 přinést až 880 milionů dolarů zisku navíc během čtyř let, spočítala společnost Accenture.

Oproti odhadům odborníků, kteří vidí v umělé inteligenci hrozbu pro lidstvo, Accenture predikuje, že zapojení strojů povede i k růstu zaměstnanosti. Ta by se do roku 2022 měla zvýšit až o deset procent.

Podle generálního ředitele skupiny Accenture Strategy Marka Knickrehma mohou korporace bez investic do nových technologií na růst svých zisků rovnou zapomenout. Podniky navíc budou stále více posuzovány z hlediska jejich angažovanosti v tom, čemu experti  říkají ‚Applied Inteligence´ (aplikovaná inteligence).

"Jde o schopnost rychle zavádět inteligentní technologie a lidskou vynalézavost ve všech součástech jejich byznysu pro zajištění tohoto růstu,“ dodal Knickrehm   

Podobného názoru je také čínský filantrop zakladatel společnosti Alibaba Group Jack Ma. “Umělá inteligence by měla podpořit lidskou existenci. Když přišla doba aut, lidé to nenáviděli. Ale měli bychom utrácet peníze za technologie usnadňující a pomáhající lidem žít lepší život,” uvedl Ma v Davosu.

Accenture zároveň upozornila na to, že mezi firmami zájem o umělou inteligenci je, ale pouhá tři procenta z dotázaných do ní plánují výrazně investovat v příštích třech letech. 54 procent přitom zapojení nových technologií označilo jako strategickou prioritu. Firma oslovila 1200 vrcholových manažerů.

Investice do umělé inteligence nedávno například oznámila americká firma Alphabet, která vlastní internetový vyhledávač Google.

Spojila se proto s čínskými společnostmi Tencent a Holdings Ltd and Sequoia Capital China a v rámci stávajícího kola financování investují 15 milionů dolarů do biotechnologické firmy XtalPi Inc. Tato firma využívá umělou inteligenci, cloudové aplikace a kvantovou fyziku pro zlepšení účinnosti, přesnosti a úspěšnosti léčiv.