Všech sedm křesel obsadí v čele Světového ekonomického fóra ženy

Světové ekonomické fórum v Davosu

Světové ekonomické fórum v Davosu Zdroj: CTK

Světovému ekonomickému fóru budou poprvé v historii plně předsedat ženy. Je to reakce na kritiku, že v čele fóra byli každoročně výhradně muži. 48. ročník sjezdu více než tří tisíc vrcholových manažerů, politiků a hlavních ekonomů ze sta zemí světa se koná příští týden ve švýcarském Davosu.

Předsedajících žen je celkem sedm. Mezi nimi je norská premiérka Erna Solbergová, výkonná ředitelka IBM Gini Romettyová a šéfka Mezinárodního měnového fondu Christina Lagardeová. “Soustředím se na potřebu vytvořit udržitelnou sociální péči. Toho lze dosáhnout mimo jiné tím, že budou ženy i muži naprosto rovnocenné na pracovním trhu,” uvedla Solbergobá.

Na minulých shromážděních se sešlo přes 2500 účastníků, avšak někteří vytýkali nedostatečný počet žen. Vznikl proto termín “muž Davosu”, který označoval bohaté muže účastnící se fóra. Sharan Burrowová, další z představitelek představenstva, uvedla, že tato situace musíš skončit. "Muži Davosu nás musí vyslechnout, zvláště pokud jim nejsou lhostejné jejich rodiny v otázce rovnosti a rovných příležitostí pro jejich dcery," dodala.   

Ženy na vysokých pozicích jsou v průmyslu stále výjimkou. Nerovnost je globální problém a týká se i rozdílů v platech mezi ženami a muži. Podle zprávy, kterou v listopadu minulého roku vydalo Světové ekonomické fórum, jsou rozdíly ve mzdách stále výrazné, a dokonce se prohlubují. Zpráva zahrnovala 144 zemí a srovnávala finanční ohodnocení napříč pracovním trhem. Ke globálnímu vyrovnání může dojít za 100 let, uvádí dále dokument.