USA vyslaly Berlínu první jasné varování kvůli váhavému postoji k Huawei

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Huawei
Huawei
Kuo Pching
4
Fotogalerie

Pokud se Německo rozhodne využívat technologie čínské společnosti Huawei, Spojené státy budou prý s Berlínem sdílet méně zpravodajských informací. Ze strany Washingtonu jde o první explicitní varování Německa kvůli jeho opatrnému postoji vůči Huawei, píše list The Wall Street Journal.

Varování formuloval americký velvyslanec v Německu Richard Grenell v pátečním dopise. Argumentuje tím, že podle čínských zákonů lze po tamních firmách vyžadovat spolupráci s tajnými službami. V tomto ohledu prý Huawei nemůže zaručit, že dokáže popsaným praktikám vzdorovat.

Grenell tak reagoval na slova německého ministra hospodářství Petera Altmaiera z předchozího dne, který uvedl, že Německo nechce zakázat používání technologií Huawei v sítích páté generace. Altmaier však doplnil, že Berlín upraví legislativu tak, aby zajistil bezpečnost a důvěryhodnost použitých komponent.

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na začátku února firma Huawei adresovala především NÚKIB, ale i vládě dopis, v němž požadovala upravit nebo zrušit varování před svými technologiemi.

Společnost oznámila, že je připravena bránit se u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže. Svým slovům již částečně dostála, když minulý týden zažalovala vládu Spojených států amerických.