V desítkách amerických městech se demonstrovalo, jeden protestující byl zastřelen

Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.

Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení. Zdroj: Reuters

Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Americký prezident Donald Trump oznamuje rozchod USA s WHO
24
Fotogalerie

V Detroitu zemřel v pátek pozdě večer místního času jeden z účastníků demonstrací. Do davu, který se shromáždil v reakci na pondělní násilnou smrt Afroameričana George Floyda, někdo střílel z auta. Podle mluvčí místní policie Nicole Kirkwoodové žádný policista zbraň nepoužil.

Střílelo se v půl dvanácté v noci místního času (5:30 SELČ) v centru města, kde se strážci zákona střetli s desítkami protestujících. Obětí byl 19letý muž, za mrtvého byl prohlášen v nemocnici. „Podezřelý přijel ve sportovně-užitkovém voze a vypálil do davu,“ řekla Kirkwoodová. Podrobnosti o oběti ani útočníkovi neuvedla.

George Floyd podezřelý z převážení padělaných peněz zemřel ve městě Minneapolis poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku. Policista Derek Chauvin, který kolenem držel Floyda na zemi, byl v pátek zatčen a obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití. Hrozí mu až 25 let vězení.

„Podezřelý byl zatčen už čtyři dny po činu, to je výjimečné. Možná budou následovat další související obvinění,” poznamenal státní zástupce z okresu Hennepin Mark Freeman v narážce na další tři policisty, kteří se na zásahu podíleli a stejně jako Chauvin už byli propuštěni ze služby.

Starosta Minneapolisu Jacob Frey vyhlásil ve městě noční zákaz vycházení. V tu dobu se podle něj nesmí pohybovat venku nikdo kromě pracovníků záchranných složek, lidí potřebujících lékařskou pomoc, těch, kteří prchají před nebezpečím, a bezdomovců. Tomu, kdo nařízení poruší, hrozí pokuta až jeden tisíc dolarů nebo až devadesátidenní vězení.

Na televizních záběrech bylo vidět, že demonstrující procházejí ulicemi Minneapolisu, navzdory zákazu. Policisté nakonec proti davu zasáhli slzným plynem, gumovými projektily a ohlušujícími granáty. Zákaz vycházení má platit také dnešní noc.

„Situace ve městě je stále velmi nebezpečná,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci guvernér státu Minnesota Tim Walz.

Pentagon nařídil armádě, aby v Minneapolisu v případě nutnosti nasadila vojenskou policii, informovala agentura AP s odvoláním na své zdroje.

Šlo by o vojáky z posádek Fort Bragg v Severní Karolíně a Fort Drum ve státě New York, kteří mají být na místě do čtyř hodin po případném rozkazu. Vojáci z Fort Carson v Coloradu a Fort Riley v Kansasu by byli nasazeni do 24 hodin. Rozhodnutí zaktivovat vojenskou policii padlo v pátek na popud amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Smrt George Floyda vyvolala řadu protestů, některé byly násilné. Podle CNN se v pátek večer demonstrovalo v 25 amerických městech.

Ve Phoenixu, Denveru, Las Vegas, Los Angeles nebo New Yorku se v pátek večer shromáždily v ulicích tisíce lidí, kteří žádali pohnání viníků před soud. „Říkal, že nemůže dýchat. Spravedlnost pro George,“ citovala agentura AP jeden z transparentů. „Bez spravedlnosti nebude klid,“ skandovali protestující jinde.

V Atlantě po několika hodinách poklidných demonstrací začala část davu rozbíjet policejní auta a jedno z nich zapálila. Radikálo vétaké nastříkali sprej na logo televize CNN na jejím sídle. Na policisty útočili láhvemi a vyzývali je, aby „opustili své zaměstnání“. 

S policisty se střetli protestující i v newyorské městské části Brooklyn. Několik mužů zákona bylo zraněno. V Dallasu musela policie, po níž demonstranti házeli kameny, nasadit slzný plyn. Protestující blokovali silnice mimo jiné v Los Angeles a v Oaklandu.

V Detroitu byl v pátek jeden policista zasažen kamenem a musel být hospitalizován. Jeho kolegové zatkli na desítky lidí. Nemálo ze zatčených přitom podle policie nebylo z Detroitu.