V Donbasu postřelili pozorovatele OBSE. Situace zůstává „stabilně napjatá“

ukrajinský voják

ukrajinský voják Zdroj: ctk/AP

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyzvala obě strany konfliktu na východu Ukrajiny k zaručení bezpečných podmínek pro pozorovatele OBSE poté, co jeden z nich byl při přestřelce na frontové linii zraněn. Podle ukrajinské armády byl během uplynulých 24 hodin v bojích se separatisty zabit jeden voják a dalších 12 zraněno. Separatisté naopak obvinili vládní síly ze zabití starší ženy. V konfliktu podle Kyjeva padlo už 2300 vojáků.

Situace na frontě podle armádního mluvčího Andrije Lysenka zůstává „stabilně napjatou“ a separatisté ostřelovali pozice vládních sil v 82 případech, pětkrát se pod palbu dostali i civilisté.

Také separatisté obvinili armádu z porušování příměří. Ve městě Horlivka, které povstalci ovládají, zahynula při ukrajinském ostřelování v noci na dnešek sedmaosmdesátiletá žena a další, dvaašedesátiletá, byla zraněna. Pod troskami může být ukrytý ještě jeden mrtvý.

Pozorovatelská mise OBSE podle listu Ukrajinska pravda zaznamenala, že obě strany vracejí těžké zbraně z týlu zpět do palebných pozic u fronty, odkud měly být podle mírových dohod staženy.

Přečtěte si:

Velitel hlídky pozorovatelů OBSE byl zraněn úlomky betonu během pondělní přestřelky v Šyrokyne u strategicky významného azovského přístavu Mariupol. Po incidentu se pozorovatelé stáhli, raněný prý utrpěl otřes mozku a poranění pravé nohy.

„Nesčetněkrát se dostáváme pod palbu, přestože obě strany vědí o naší přítomnosti,“ postěžoval si dnes zástupce šéfa pozorovací mise OBSE Alexander Hug.

Konflikt na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vládními silami si od loňského dubna vyžádal přes 6500 životů. Ukrajinské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že v bojích na východě země padlo asi 2300 vojáků, dalších 273 je považováno za nevěstné. Menší část z nich je asi v zajetí, většina pohřešovaných je však nejspíše mrtvá.