V Kyjevě vyrostly nové barikády. Janukovyč prý dohodu s EU chce

Lidé před jednou z barikád v Kyjevě

Lidé před jednou z barikád v Kyjevě Zdroj: CTK/AP

Prozápadní demonstranti během mrazivé noci na dnešek v centru Kyjeva vybudovali nové barikády v obavách před opakováním policejních akcí z předchozí noci. Protesty proti orientaci Ukrajiny na Rusko místo na Evropskou unii vstoupily do čtvrtého týdne. Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová dnes prohlásila, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ve skutečnosti chce podepsat asociační dohodu s EU.

Na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva i dnes demonstrovalo kolem 20 tisíc lidí. I přes noc jich tam zůstávalo na 5000. Po středečním pokusu těžkooděnců zlikvidovat opoziční tábor tentokrát nebyly hlášeny vážnější incidenty, ale opoziční aktivisté nenechávali nic náhodě a budovali až pětimetrové barikády ze sněhu a pytlů s pískem.

Ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko vydal prohlášení, v němž demonstranty varoval před provokacemi. „Nikdo neupírá občanům právo na pokojný protest. Nelze ale ignorovat práva a zákonné zájmy ostatních. Normální fungování hlavního města nesmí nic rušit,“ uvedl ministr.

Do Kyjeva z celé Ukrajiny desítkami autobusů i osobními vozy přijížděli další demonstranti. Davy se pokoušeli rozehřát vystoupeními na náměstí Nezávislosti popová zpěvačka Ruslana a další hudebníci. Kněží pronášeli veřejné modlitby a každou hodinu zpívali s davy národní hymnu.

Tábořící odpůrci ukrajinského prezidenta Viktora JanukovyčeTábořící odpůrci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče | CTK/APOdpůrci prezidenta Viktora Janukovyče táboří v centru Kyjeva (foto: ČTK/AP).

Mezitím pokračují diplomatické tahanice o zahraničněpolitické směřování Ukrajiny. Šéfka unijní diplomacie Ashtonová prohlásila, že Janukovyč ve skutečnosti s EU chce podepsat asociační dohodu, kterou koncem listopadu na poslední chvíli odmítl po zjevném tlaku Moskvy. Dal jí to prý najevo při jejich jednání tento týden v Kyjevě.

Krátkodobé ekonomické a finanční problémy, s nimiž se Ukrajina potýká, by podpis dohody mohl zmírnit, protože by přinesla potřebné investice domnívá se Ashtonová.

Podle ukrajinských komentátorů by Janukovyče mohli nakonec hodit přes palubu ukrajinští oligarchové, kteří ovládají mnohá média. „Všechny stanice patřící 'starým oligarchům' kompletně a objektivně pokrývají demonstrace,“ zdůraznila expertka na média Natalija Ligačovová.

Aktuální reakce světových státníků a institucí na ukrajinské události
Americký ministr obrany Chuck Hagel telefonicky varoval svého ukrajinského partnera před nasazením armády proti demonstrantům. V rozhovoru s ministrem Pavlem Lebeděvem prý prohlásil, že vyslání vojenských jednotek by mohlo způsobit velké škody, a vyzval ukrajinskou stranu ke zdrženlivosti. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že po středečním silovém zásahu proti demonstrantům zvažuje veškeré možnosti reakce včetně protiukrajinských sankcí.
Ruský prezident Vladimir Putin dnes ve svém každoročním poselství o stavu země ujistil, že Rusko neusiluje o to, aby se stalo globální či regionální supervelmocí. Zároveň však potvrdil, že Moskva je ochotna ke spolupráci, jestliže si to sousední země přeje.
Evropský parlament dnes vyzval k vyslání oficiální unijní delegace na Ukrajinu s cílem zprostředkovat rozhovory mezi ukrajinskou vládou a opozicí. Europoslanci rovněž ostře odmítli tlak Moskvy na Ukrajinu a naznačili, že by EU v té souvislosti měla uvažovat o protiopatřeních.

Před budovou generální prokuratury požadovaly více než dvě tisícovky lidí propuštění zatčených demonstrantů. Janukovyč propuštění některých zatčených osob slíbil v pondělí, zatím jich vyšlo na svobodu šest. Podle šéfa opoziční strany Svoboda Oleha Ťahnyboka je ale zatčených mnohem víc.

Ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara ve středu večer na setkání se studenty Univerzity Tarase Ševčenka prohlásil, že Kyjev se snaží nalézt takovou formu vztahů s Evropskou unií a Ruskem, který by umožnil podpis asociační dohody s EU „za skutečně výhodných podmínek“.

Brusel podle něj údajně chápe nezbytnost kompromisních řešení a v nejbližších dnech bude v tomto ohledu zahájeno jednání. Kyjev na konci listopadu odmítl dohodu podepsat, což vedlo k zesílení protestů ukrajinské opozice.