Varufakis: Lhůta pro dohodu Řecka s věřiteli vyprší 30. června

Ministr financí Janis Varufakis

Ministr financí Janis Varufakis Zdroj: CTK

Lhůta pro nalezení dohody mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli vyprší 30. června, kdy skončí prodloužený program pomoci pro Řecko. Prohlásil to řecký ministr financí Janis Varufakis. Dohoda má Aténám poskytnout další finanční pomoc výměnou za reformy. Silně zadlužené Řecko peníze potřebuje co nejdříve, aby odvrátilo hrozbu platební neschopnosti. Varufakis podle agentury AFP ujistil, že strany k dohodě dospějí "rychle".

„Podle podmínek dohody mezi Aténami a jejich věřiteli z 20. února byl program pomoci pro Řecko prodloužen do 30. června. Je to tedy toto datum, ke kterému je třeba dospět k dohodě,“ řekl ministr řecké rozhlasové stanici Vima FM.

Ministři financí eurozóny se v únoru dohodli na čtyřměsíčním prodloužení platnosti druhého programu úvěrové pomoci pro Řecko. Výplatu zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) Aténám ale eurozóna podmínila tím, že zástupci věřitelů zhodnotí pozitivně reformní plán nové řecké vlády. Jednání od té doby postupují jen velmi pomalu, třebaže silně zadlužená země peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Podívejte se na videodebatu týdeníku Euro:

Řecká vláda tento týden oznámila, že dohody s mezinárodními věřiteli chce dosáhnout do neděle. Hlavní řecký vyjednávač ale médiím sdělil, že k dosažení dohody je zapotřebí zásahu na nejvyšší politické úrovni, protože vyjednávací týmy na technické úrovni v takzvané bruselské skupině to zcela nedokážou nikdy.