Velitelé Guantánama nesmí do Ruska, Kreml rozšířil sankce vůči USA

Moskva, Rusko

Moskva, Rusko Zdroj: esoloviev, Flickr, CC BY 2.0

Odveta Mosky za zesílení amerických sankcí na sebe nenechala dlouho čekat. Rusko zveřejnilo seznam dvanácti občanů Spojených států, jimž zakázalo vstup na své území. Mezi osobami zařazenými na ruský černý seznam jsou třeba velitelé Guantánama nebo demokratický člen Sněmovny reprezentantů Jim Moran.

Krok Moskvy reaguje na nedávné zostření amerických sankcí proti Rusku, které Washington minulý týden vyhlásil v reakci na ruskou politiku vůči Ukrajině. Ruské ministerstvo zahraničí navíc znovu varovalo, že ekonomické sankce uvalené na řadu ruských podniků poškodí samotné Spojené státy.

Na ruském „blacklistu“ nechybí velitelé věznice na kubánské základně Guantánamo, kde USA bez rozsudku drží osoby podezřelé z terorismu. První sankční seznam osmnácti velitelů Guantánama Moskva zveřejnila už loni. Podle Ruska jde o osoby dopouštějící se legalizace mučení.

Do Ruska se nepodívají ani vojáci z Abú Ghrajbu

Druhou skupinu osob, jejichž vstup na ruské území Moskva zakázala, tvoří američtí vojáci, kteří působili v irácké věznici Abú Ghrajb. Někteří z Američanů se tam dopouštěli mučení a ponižování Iráčanů podezřelých z útoků na americké invazní síly. Skandál, který následoval, vyvrcholil soudním řízením, v němž bylo 11 amerických vojáků odsouzeno k trestům vězení až na deset let.

Postižen je i demokrat Moran

Podle informací ruských médií byl sankcemi postižen i demokratický člen Sněmovny reprezentantů Jim Moran, který se podle Moskvy dopouštěl finančních machinací. Jeho postih je prý odvetou za sankce, které Washington vyhlásil proti poslanci ruské Státní dumy Adamu Delimchanovovi.

Příbuzný čečenského vládce Ramzana Kadyrova se dostal před několika lety na seznam mezinárodně hledaných osob kvůli podezření z podílu na likvidaci Kadyrovových rivalů.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič v komentáři k vyhlášeným sankcím řekl, že jde o odvetné a v analogickém rozsahu pojaté kroky vyvolané sankcemi USA. Pokud Washington bude s rozšiřováním protiruských sankcí dál pokračovat, bude Moskva postupovat obdobně, řekl mluvčí.

Nové americké sankce míří i na ropný gigant Rosněfť
Na sankčním seznamu, který Spojené státy před třemi dny rozšířily, se objevuje řada klíčových ruských firem, například ropný monopol Rosněfť, banky Gazprombank a Vněšekonombank a finanční a investiční společnost Novatek. Jakékoli obchodní kontakty s těmito firmami americká vláda zakazuje.
Mezi osobami postiženými sankcemi se objevují jména vůdců samozvané Doněcké lidové republiky, ale také jméno místopředsedy dolní komory ruského parlamentu Sergeje Něverova. V sankčním seznamu se ocitl ruský ministr pro záležitosti Krymu Oleg Saveljev, generál tajné služby FSB Sergej Beseda a poradce prezidenta Vladimira Putina Igor Ščogolev.
Nedávné rozhodnutí Washigtonu blokuje také jakékoli kontakty amerických občanů a firem s řadou ruských zbrojovek, včetně firmy Kalašnikov, známého výrobce automatických pušek AK-47. Na indexu je rovněž obří uralská zbrojovka Uralvagonzavod a výrobce vojenské raketové a radiolokační techniky Almaz-Antej.