Venezuelský prezident Maduro se zalekl demonstrací, propustil opoziční vězně

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro Zdroj: ctk

Nicolás Maduro skládá přísahu jako dočasný prezident Venezuely
Maduro slibuje, že bude pokračovat ve šlépějích Huga Cháveze, Chapriles slibuje radikální změnu venezuelské politiky
Nicolas Maduro
Nicolás Maduro
Opoziční protesty ve Venezuele. Žena drží transparent s nápisem Maduro už odejdi...jsi noční můra!
15
Fotogalerie

Venezuelský režim prezidenta Nicoláse Madura, který v neděli zahájil jednání s opozicí, propustil v pondělí několik politických vězňů. Uvedli to v noci na dnešek zástupci venezuelské opozice.

Podle listu El País se vláda tímto gestem snaží zabránit dalším demonstracím, z nichž první velká je avizována již na čtvrtek.

"Osvobozeni. Pokročili jsme," radoval se na svém twitterovém účtu Carlos Ocariz, jeden z lídrů strany Nejdříve spravedlnost (Primero Justicia, PJ), jejímž šéfem je Henrique Capriles. Právě Capriles organizuje čtvrteční pochod k prezidentskému paláci, ale i po nedělním zahájení rozhovorů prohlásil, že pochod se konat bude.

Propuštěno bylo celkem pět mužů, z nichž jeden, Andrés León, byl už v domácím vězení. Dva z nich Marcos Trejo a Andrés Moreno byli zatčeni letos v září kvůli šíření videa strany PJ, v němž vyzývali armádu, aby nezasahovala proti demonstrantům. Další propuštěný Carlos Melo, jeden z vůdců strany Progresivní postup (Avanzada Progresista, AP), byl zatčen před zářijovým pochodem na Caracas kvůli plánům "destabilizovat zemi", údajně u něj byly nalezeny výbušniny.

Anketa
Jak dlouho dáváte naději na přežití socialistickému režimu Nicoláse Madury?
Rok, maximálně dva
Maduro si svou pozici udrží, má podporu chudiny
Nevím

Na svobodu se dostal i Ángel Coromoto, šéf ochranky předsedy parlamentu Henryho Ramose. Coromoto byl zatčen letos v květnu kvůli tomu, že údajně vedl nepokoje během pochodu svolaného za urychlení procesu referenda za odvolání prezidenta. Právě zablokování tohoto procesu je hlavní příčinou současných protestů opozice.

Zatím není jasné, zda propuštění těchto politických vězňů nějak ovlivní dnešní plánované jednání poslanců. Ti již minulý týden zahájili "politický proces" s prezidentem a právě na dnešek předvolali Madura do parlamentu. Viní ho z porušování ústavních a demokratických principů a z odpovědnosti za ekonomickou krizi této ropné země, v níž se lidem nedostává základních potravin či léků.