Vietnamská realitní magnátka dostala ve vlasti trest smrti za obří bankovní podvod

Vietnamská realitní magnátka Truong My Lan dostala ve vlasti trest smrti za miliardový podvod.

Vietnamská realitní magnátka Truong My Lan dostala ve vlasti trest smrti za miliardový podvod. Zdroj: X (Twitter)

K trestu smrti byla ve čtvrtek ve Vietnamu odsouzena realitní magnátka Truong My Lan za podíl na bankovním podvodu ve výši 12,46 miliardy dolarů (asi 295 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, pode níž se jednalo o největší finanční podvod v dějinách země.

Soud v jihovietnamském Ho Či Minově Městě shledal sedmašedesátiletou šéfku developerské společnosti Van Thinh Phat Holdings Group (VTP) vinnou ze „zpronevěry, úplatkářství a porušení bankovních pravidel“.

Truong My Lan podle agentury Reuters prostřednictvím desítek zástupců fakticky ovládala banku SCB (Saigon Joint Stock Commercial Bank), z níž společně se svými komplici odčerpala 12,46 miliardy dolarů. Značné částky si Lan podle vyšetřovatelů přivlastnila tím, že sjednávala půjčky fiktivním společnostem. Usvědčena byla také z uplácení vládních úředníků, kteří měli ignorovat její aktivity.

Případ magnátky, zadržené v říjnu roku 2022, je podle tiskových agentur součástí pokračujícího protikorupčního tažení ve Vietnamu, které zasáhlo i do nejvyšších pater vietnamské politiky.

Rozsah podvodu, do něhož byla Truong My Lan zapletena, ale Vietnamce šokoval a zneklidnil i zahraniční investory. VTP patřila k nejbohatším realitním firmám, jejíž projekty zahrnovaly luxusní rezidenční budovy, kanceláře, hotely či nákupní centra.