Vietnamci se inspirují v Číně. Elektromobily VinFast přicházejí do Evropy

VinFast VF 8 (VinFast e35)

VinFast VF 8 (VinFast e35) Zdroj: Vinfast

VinFast VF 8 (VinFast e35)
VinFast VF 8 (VinFast e35)
VinFast VF 8 (VinFast e35)
VinFast VF 8 (VinFast e35)
VinFast VF 8 (VinFast e35)
19
Fotogalerie

Vietnamská automobilka VinFast byla založena teprve v roce 2017, dnes za jednu osmihodinovou pracovní směnu vyrábí 200 vozů. Cílem značky koncernu, který vlastní miliardář Phạm Nhật Vượng, je do roku 2027 vyrábět a prodávat celosvětově milion aut ročně. To se mnohým tradičním výrobcům nepovedlo ani za sto let existence. Na sklonku loňského roku byly elektromobily VinFast uvedeny na trh ve Francii, Nizozemsku a v Německu, jejich příchod na ten český je jen otázkou času. Článek vyšel na Info.cz.

Vnucená sázka na elektromobilitu vytváří spolu s nepříznivými globálními okolnostmi na eurounijním trhu nemalý prostor pro vstup dravých výrobců z východu, jejichž cenové politice nejsou ti zdejší schopni přirozenou cestou čelit. 

I u nás doplní rychle se etablující čínské značky jako MG nebo Dongfeng další velký hráč z Říše středu jménem BYD, úplnou novinkou se ale brzy stanou nová auta z Vietnamu. Vedle známých vietnamských večerek a pražské velkotržnice Sapa budou tedy i čeští zákazníci v blízké budoucnosti navštěvovat autosalony s vietnamskými auty. Možná jim ale bude bohatě stačit internetový prodej, jaký se osvědčil americké Tesle.

Z nuly na sto VinFast začal vyrábět auta v roce 2019. Šlo o vozy VinFast LUX A2.0 (sedan vyšší střední třídy), VinFast LUX SA2.0 (SUV), VinFast President, VinFast Fadil (městský vůz) s benzinovým pohonem. Spalovací agregáty u vietnamského výrobce už ale v tuto chvíli patří minulosti.

Enormně rychlý růst automobilky byl a je možný díky velkému množství vertikální integrace ve vietnamském závodě. Výrobce těží z know-how od BMW a spolupracuje také s věhlasným designerským studiem Pininfarina. Automobilka už svou dosavadní vietnamskou motorárnu přetváří na výrobu odlitků pro elektromotory, které také sama staví.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!