Vlna tornád a bouří zasáhla centrální část USA. Jedno tornádo poničilo i sklad Amazonu

Jedno z tornád poničilo i velkosklad Amazonu

Jedno z tornád poničilo i velkosklad Amazonu Zdroj: ČTK/Jeff Roberson

Jedno z tornád poničilo i velkosklad Amazonu
Jedno z tornád poničilo i velkosklad Amazonu
Jedno z tornád poničilo i velkosklad Amazonu
Přes USA se přehnala série obřích nočních tornád
5
Fotogalerie

Značné škody a oběti na životech způsobila v noci na dnešek vlna silných bouří s tornády v centrální části Spojených států. Guvernér Kentucky Andy Beshear ráno prohlásil, že na jihozápadě tohoto státu pravděpodobně zahynulo nejméně 50 lidí. Oběti ohlásily také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee a bez mrtvých se podle všeho neobešel ani pád střechy jednoho ze skladů společnosti Amazon v Illinois.

"Víme, že budeme mít pravděpodobně více než 50 mrtvých, pokud bilance nebude výrazně vyšší," řekl Beshear televizní stanici WLKY v souvislosti s tornádem, které se prohnalo okresem Graves. Živel poničil i desetitisícové město Mayfield, uvedl guvernér, který vyhlásil nouzový stav a mobilizoval národní gardu.

Významné škody utrpěla v Mayfieldu továrna na svíčky, v níž bylo podle Besheara asi 110 lidí, když tornádo udeřilo. Panovaly obavy, že na místě jsou desítky mrtvých. "Rozbřesk nám přinese další smutné zprávy," uvedl guvernér Kentucky na tiskové konferenci. "Některé oblasti byly zasaženy způsobem, který lze těžko slovy vyjádřit," dodal.

Tornádo na jihozápadě Kentucky bylo jedním z mnoha pozorovaných v noci na dnešek v částech amerického jihu a středozápadu. Podle televize CNN bylo v pěti státech zaznamenáno nejméně 24 větrných vírů. Nebezpečí přitom stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouval na východ a přinášel silné sněžení do oblasti Velkých jezer.

Další z tornád zasáhlo v noci domov pro seniory v obci Monette na severovýchodě Arkansasu. Úřady zde nejprve informovaly o dvou mrtvých, později ale šéf okresní správy Marvin Day bilanci snížil na jednu oběť. Zařízení zasažené tornádem mělo kapacitu zhruba 90 lůžek a v troskách bylo v jistém okamžiku uvězněno 20 lidí. Přibližně po hodině a půl se podařilo evakuovat všechny obyvatele domova, z nichž někteří se schovali v suterénu. Budova byl prakticky zničena, řekl Day.

V nedaleké obci Leachville zemřela žena, která po příchodu bouře nestihla uniknout ze supermarketu, řekl televizi CNN místní šerif. Další úmrtí evidovali v souvislosti se zřícením budovy východně od St. Louis ve státě Missouri, píše AP. Úřad pro krizové situace státu Tennessee následně oznámil tři úmrtí související s extrémním počasím.

Ke skladu firmy Amazon ve městě Edwardsville v Illinois se podle AP sjely desítky vozů záchranářů poté, co se zhroutila jedna ze stěn objektu dlouhá asi jako fotbalové hřiště a spadla střecha budovy. Nebylo ihned jasné, kolik lidí bylo uvnitř, když sklad zasáhla silná bouře či tornádo. Podle zpravodajské společnosti BBC ale zůstalo v objektu uvězněných vícero pracovníků. Lokální krizové složky údajně událost označily za incident s větším počtem obětí, policie pak bez dalších podrobností potvrdila, že na místě byli mrtví.

Podle stanice CNN v noci na dnešek platila výstraha před silnými bouřemi na území, kde žije zhruba 55 milionů Američanů. Nejvyšší stupeň výstrahy se vztahoval na části států Arkansas, Tennessee, Missouri, Kentucky a Illinois.

Větrné víry jsou považovány za obzvláště nebezpečné, když přicházejí v nočních hodinách. "Podle statistik při nočních tornádech umírá dvakrát více lidí, než při tornádech ve dne," uvedl meteorolog Dave Hennen. Noční tornáda jsou častější ve státech Arkansas, Tennessee či Kentucky.