Vše o koronaviru. Zákeřná nákaza by mohla začít mutovat

Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky

Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky Zdroj: Reuters

Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky, někde jsou už vyprodané
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky, někde jsou už vyprodané
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky, někde jsou už vyprodané
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky
Čínu děsí nový typ koronaviru. Obyvatelé nosí roušky
8
Fotogalerie

Současná epidemie onemocnění způsobeného koronavirem 2019-nCoV si vyžádala už devět lidských životů. Záhadný vir vzbuzuje paniku. Hrozí, že se rozšíří po celém světě. Z aktuálních informací navíc plyne, že virus zřejmě začal mutovat. 

Je proto pravděpodobné, že dnes Světová zdravotnická organizace vydá závazná pravidla (uzavření hranic, vyhlášení karantény atd.), jejichž smyslem bude dalšímu šíření viru zabránit. Například Severní Korea již turistům z Číny zakázala vstupovat do země.

Světové agentury informovaly, že první případ byl zaznamenán i ve Spojených státech. Konkrétně jde o mladého muže, který se před šesti dny vrátil z Wu-Chanu do Seattlu. Jeho stav je stabilní. Nákaza však byla zaznamenána už i v Thajsku, Japonsku a Jižní Koreji – konkrétně u lidí, kteří přicestovali z Číny. První případy infekce novým typem koronaviru zaznamenaly ve středu také Hongkong a Macao, které jsou zvláštními správními oblastmi Číny. 

Kvůli mutacím se 2019-nCoV může stát infekčnějším a nebezpečnějším. Momentální situace je však poněkud nepřehledná. Zástupce ředitele National Health Commission Li Pin prý na tiskové konferenci v Pekingu prohlásil, že „existuje možnost mutace viru a dalšího šíření choroby.“ Řada zahraničních médií proto netvrdí, že virus již mutovat začal, ale pouze že k tomu může dojít.

Vědci, kteří nedávno zkoumali 15 genomů poskytnutých čínskými a thajskými úřady, nenalezli téměř žádné mutace. Trevor Bedford z University of Washington a Fred Hutchinson Cancer Center uvedli, že každý z těchto virů se oddělil od společného předka v listopadu loňského roku.

Sledujte aktuální dění okolo koronaviru >>>

To pravděpodobně znamená jednu ze dvou následujících věcí: virus se buď rychle šíří mezi zvířaty ve Wu-Chanu a opakovaně infikuje lidi, nebo ho nakažená zvířata jednou či dvakrát přenesla na lidi a následně se začal rychle šířit mezi nimi. 

Hrozí rozšíření po celém světě

Jeden z největších problémů spočívá v tom, že nemoc začíná jako běžné nachlazení či chřipka – pacientovi se špatně dýchá, kašle, má teplotu (někdy se přidávají průjmy). To znamená, že laik ji v podstatě nemá šanci rozpoznat.

Pokud se tedy výše popsané příznaky vyskytnou u někoho, kdo nedávno cestoval do rizikové oblasti, měl by raději neprodleně navštívit svého praktického lékaře.

V Číně je nakažení koronavirem 2019-nCoV identifikováno u více než 470 lidí, ovšem odhaduje se, že skutečný počet může dosahovat až k 1700 nakažených. Mnozí mohou nemoc považovat za běžnou chřipku, a dokud se nepřidají závažnější příznaky, lékaře nenavštíví.  

Pokračování článku čtěte na žive.cz