Oběť číslo devět. Málo prozkoumaný koronavirus zabíjel znovu, jeden nakažený přistál v Seattlu

Lidé v Číně se chrání proti nakažlivé nemoci

Lidé v Číně se chrání proti nakažlivé nemoci Zdroj: Reuters

Lidé v Číně se chrání proti nakažlivé nemoci
Lidé v Číně se chrání proti nakažlivé nemoci
Lidé v Číně se chrání proti nakažlivé nemoci
Lidé v Číně se chrání proti nakažlivé nemoci
Lidé v Číně se chrání proti nakažlivé nemoci
6
Fotogalerie

Nejméně devět lidí už podlehlo novému typu koronaviru, který se nedávno objevil v Číně a způsobuje onemocnění plic. Čínské úřady nákazu potvrdily u 473 osob a nově varovaly, že se může přenášet z člověka na člověka. Jednotlivé případy onemocnění hlásí i některé okolní země. Jeden nakažený přistál už i v americkém Seattlu. Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila, že se v příštích dnech bude virus pravděpodobně šířit do dalších dosud nezasažených oblastí. Ve středu se sejde krizový výbor WHO, který rozhodne, zda je třeba vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze.

Ještě během úterka se počet případů odhadoval na zhruba 300. Agentura DPA s odkazem na čínskou státní televizi uvedla, že plicní onemocnění způsobené virem se zatím rozšířilo do 14 provincií.

Zástupce ředitele národní zdravotnické komise Li Pin uvedl, že čísla jsou platná k úterní půlnoci. Dodal, že virus se přizpůsobuje a mutuje, což ztěžuje snahy úřadů o zabránění šíření epidemie. Čína dále přijala opatření, která mají lépe ochránit před nákazou lékařský personál a také zlepšit léčebné metody při onemocnění virem.

Nový virus se objevil v době, kdy se Čína připravuje na oslavy příchodu nového lunárního roku. V době volna, které letos připadá na 24. až 31. ledna, se tak po celé zemi budou přesouvat stovky milionů lidí, čímž podle expertů prudce roste nebezpečí dalšího šíření nákazy.

Většina případů onemocnění pochází z provincie Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla nákaza zaznamenána poprvé. Podle Li Pina pochází z této provincie také všech devět dosavadních zemřelých.

Kromě Číny se přítomnost viru potvrdila ve třech případech v Thajsku a po jednom v USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Jedná se přitom o lidi, kteří předtím byli ve Wu-chanu. Vědci na základě propočtů pravděpodobnosti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1700.

WHO má na dnešní krizové schůzce rozhodnout, zda vydá celosvětově závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy, včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu.

Zdravotníci varovali před obzvláště nakažlivými pacienty, kteří by mohli šíření viru dále urychlovat. Případy takzvaných super-přenašečů se vyskytly během epidemie SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom), který v letech 2002-2003 postihl jižní Čínu a vyžádal si v několika zemích a oblastech přes 700 obětí.

Severní Korea dnes v reakci na sílící epidemii v Číně zakázala čínským turistům vstupovat do země. Preventivní opatření učinila i tchajwanská technologická společnost Foxconn, která svým zaměstnancům doporučila nenavštěvovat pevninskou Čínu během svátků nového lunárního roku.