Výbuch v centru Káhiry si vyžádal životy devatenácti lidí a desítky zraněných

Při explozi v centru Káhiry zemřelo nejméně 19 lidí (5. 8. 2019)

Při explozi v centru Káhiry zemřelo nejméně 19 lidí (5. 8. 2019) Zdroj: Reuters

Při explozi v centru Káhiry zemřelo nejméně 19 lidí (5. 8. 2019)
Při explozi v centru Káhiry zemřelo nejméně 19 lidí (5. 8. 2019)
3
Fotogalerie

Při explozi v centru Káhiry zahynulo devatenáct lidí a dalších třicet jich utrpělo zranění. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odvoláním na egyptské ministerstvo zdravotnictví. Kvůli výbuchu musela být evakuována nedaleká nemocnice zabývající se léčbou rakoviny. Příčina exploze je zatím neznámá. Egyptská média spekulují o výbuchu plynu, ministerstvo vnitra ale ve svém prohlášení uvedlo, že explozi způsobila srážka několika vozidel.

Dopravní nehody si v Egyptě každý rok vyžádají velký počet mrtvých, jen loni to bylo více než 3000 úmrtí a přes 12 tisíc zraněných. Vedle špatného stavu vozovek i vozidel má nehody podle agentury DPA na svědomí především bezohledné chování řidičů, kteří ohrožují nejen svůj život, ale i životy ostatních účastníků provozu.

Incident vyšetřuje egyptská prokuratura, citovala agentura Reuters nejmenované zdroje. Zatím nicméně žádný z úřadů oficiálně nenaznačil, že by se mohlo jednat o útok.

Egypt již roky bojuje proti islámským radikálům, kteří působí zejména na Sinajském poloostrově. Napětí v regionu se znásobilo v roce 2013 po sesazení nedávno zesnulého prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva. V uplynulých letech radikálové útočili ale i blíže k hlavnímu městu, kde se stali terčem útoků také koptští křesťané či turisté.