Východní Evropa má zájem o americké vrtulníky, kvůli Rusku

Vrtulník Black Hawk

Vrtulník Black Hawk Zdroj: CC BY 2.0: Martijn via Flickr

Východoevropské země kvůli napjatým vztahům s Ruskem výrazně zvýšily poptávku po amerických vrtulnících Black Hawk. Uvedla americká společnost Sikorsky Aircraft, podle níž se o nákup helikoptér pro svou armádu zajímalo například Slovensko. Pokud prezident Barack Obama schválí poskytnutí zbraní Ukrajině, mohou prý vrtulníky putovat i tam.

Formální žádost o schválení prodeje strojů UH-60 Black Hawk poslalo americké vládě několik zemí východu Evropy, řekl podle agentury Reuters šéf společnosti Sikorski Defense Systems & Services Samir Mehta. Jako příklad jmenoval Slovensko, další země odmítl uvést. V některých státech podle něj v souvislosti se situací na východě Ukrajiny rostou obavy nejen z ruských vojenských aktivit, ale i kvůli tomu, že současné vybavení místních armád často pochází od ruských dodavatelů.

Slovenský ministr obrany Martin Glváč v lednu oznámil, že Spojené státy nabídly jeho zemi devět strojů od společnosti Sikorski Aircraft. Nákup za zhruba 300 milionů eur (8,3 miliardy korun) teď Bratislava zvažuje. Slovensko loni zahájilo modernizaci svého zastaralého vojenského arzenálu.

Na Black Hawk se podílí i česká firma

Na výrobě strojů UH-60 Black Hawk se podílí i česká firma Aero Vodochody, která je dlouhodobým dodavatelem společnosti Sikorsky Aircraft a pro vrtulníky dodává kokpity.

Podle Mehty je jednou z možností dodávek helikoptér do východoevropských zemí modernizace starších modelů Black Hawk, které dosluhují v americké armádě. Nutné úpravy by si podle něj vyžádaly zhruba rok práce.

Spojené státy v současnosti řeší, zda poskytnout Kyjevu zbraně pro boj s proruskými rebely na východě Ukrajiny. Pokud by Obama souhlasil, mohly by dodávky vrtulníků směřovat i tam, dodal Mehta.